• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη; Οι αναλυτές απαντούν

    • Bloomberg
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν

    Βλάντιμιρ Πούτιν


    Αν θέλετε μία εικόνα για το πόσο ακόμα θα διαρκέσει η φετινή ενεργειακή κρίση, παρακολουθήστε την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

    Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα, με τους αναλυτές να στοιχηματίζουν ότι η άνευ προηγουμένου πίεση που οδηγεί σε ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει ως τις αρχές του 2023.

    Το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό ακόμα και όταν ο καιρός είναι ζεστός. Οι τιμές για το καλοκαίρι ξεπέρασαν τα 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σχολιάζουν στο Bloomberg αναλυτές.

    Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και οι διακοπές στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία να πιέζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τους πιο κρύους μήνες του έτους.

    Και δεν φαίνεται να βρίσκεται χρυσή τομή. Η Γερμανία είπε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα εγκριθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τις αποθήκες.

    «Η βοήθεια δεν φαίνεται να είναι καθ’ οδόν», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αναλυτής της νορβηγικής Rystad Energy. Η αύξηση των τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

    Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κρατούν επίσης τους εμπόρους δέσμιους.

    Ενώ ένας στόλος δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνεται επί του παρόντος προς την Ευρώπη, η περιοχή θα παραμείνει στο έλεος των παγκόσμιων αγορών για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει φορτία καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

    Διαβάστε ακόμα:

    Εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη-Αισθητές οι επιπτώσεις στη βιομηχανία

    Λουκέτο στη βιομηχανία βάζει η ενεργειακή κρίση

     



    ΣΧΟΛΙΑ