• Think Tanks

    Βιετνάμ: Ο μεγάλος νικητής από το ταξίδι του Trump στην Ασία

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει συναντήσει τους ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών της Ασίας, από όταν ξεκίνησε το μαραθώνιο ταξίδι του, στις 3 Νοεμβρίου, στην ήπειρο με τους 4,5 δισ. κατοίκους. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping και συμπεριφέρθηκαν ο ένας στον άλλον σαν να είναι παλιοί φίλοι, ωστόσο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε ακανθώδη ζητήματα, όπως είναι οι εμπορικές πρακτικές και η κινεζική στήριξη προς τον εχθρό του Trump, τη Βόρεια Κορέα. Με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, ο Trump συζήτησε εμπορικά θέματα, αν και ήλθαν στο προσκήνιο περισσότερες διαφωνίες, παρά ελπίδες για συμφωνία στο κοντινό μέλλον.

    Ο Αμερικανός ηγέτης έχει έλθει σε επαφή δύο φορές με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ, χωρίς εντούτοις να χρησιμοποιεί εμφανή σκληρή γλώσσα. Οι δυο τους αναμένεται να συναντηθούν και πάλι, αυτήν την εβδομάδα, στη Μανίλα.

    Το Βιετνάμ πήρε δύο “ναι”

    Το Βιετνάμ ήταν εκείνο που εξασφάλισε την πιο ευνοϊκή αρχή για τα δύο πράγματα που ήθελε πραγματικά από τον Trump.

    Πρώτον, ήλπιζε σε μια διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ενδιαφέρονται για τη διαμάχη για τη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Το Βιετνάμ ζητά διεθνή βοήθεια για να αντισταθεί στην κινεζική επέκταση στη Θάλασσα. Το Πεκίνο διεκδικεί περίπου το 90% της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που το Βιετνάμ υποστηρίζει ότι είναι δικές του.

    Το Βιετνάμ υστερεί σε στρατιωτική ή τεχνολογική δύναμη για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

    Ο Trump έχει προηγουμένως επιτρέψει σε αμερικανικά πλοία να περάσουν από τη Θάλασσα, θέλοντας να αποδείξει την άποψη των ΗΠΑ υπέρ της ελευθερίας πλοήγησης, παρά τις ιδέες της Κίνας.

    Την Κυριακή, στο Ανόι, και λίγο πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Βιετνάμ, ο Trump προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση ή διαιτησία της διαμάχης για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

    Το Πεκίνο, ως ο βασικός “παίκτης” δεν θα δεχόταν ποτέ μια τρίτη χώρα να λάβει θέση στη διαμάχη, ειδικά όταν πρόκειται για τον παλιό εχθρό της από τον Ψυχό Πόλεμο, την Ουάσινγκτον. Αλλά το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου αναγνωρίζει τουλάχιστον την ανησυχία του Βιετνάμ και σίγουρα δεν τάσσεται κατά του Βιετνάμ.

    Δεύτερο σημείο: Το Βιετνάμ ήθελε να ξέρει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το ελεύθερο εμπόριο, μετά την αποχώρησή τους από το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP), απόφαση που ελήφθη αμέσως μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Trump τον Ιανουάριο. Πέρυσι το εμπόριο αναλογούσε στο 89% του ΑΕΠ των 201 δισ. δολ. του Βιτενάμ. Το Βιετνάμ ήταν ένα από τα 12 μέλη στην αρχική συμφωνία TPP που έχαιρε της υποστήριξης των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ αποτελούν τη νούμερο 1 αγορά εξαγωγών για το Βιετνάμ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον.

    Ο Trump ήξερε, κατά κάποιο τρόπο, ότι όλα αυτά ήταν στο μυαλό του Βιετνάμ, ίσως επειδή ο πρωθυπουργός Nguyen Xuan Phuc, είχε πιέσει την κατάσταση όταν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον Μάιο. Ο Trump είπε στον Βιετναμέζο πρόεδρο Tran Dai Quang, την Κυριακή, ότι προσβλέπει σε ένα “δίκαιο και αμοιβαίο” διμερές εμπόριο παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα ευνοεί το Βιετνάμ, όπως μετέδωσε το VnExpress.net. Είναι ένα εμφανές πρόβλημα για τα ιδανικά του Trump περί του “Πάνω από όλα η Αμερική”.

    Έτσι, ζήτησε από το Βιετνάμ περισσότερη διαφάνεια, αλλά όχι με τρόπο επιθετικό ή με τρόπο που θα απέκλειε κάποια συμφωνία στο μέλλον. Η περιοχή στο σύνολό της, είπε, πρέπει να “αποσύρει τις άδικες εμπορικές πρακτικές”, σύμφωνα με το VnExpress.net.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρεις Κινέζοι για πρώτη φορά διεκδικούν μία θέση στο top 20 των Δισεκατομμυριούχων του Forbes

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Άνθρωποι εναντίον μηχανών στον εργασιακό τομέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθερά πάνω από τα 7.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin, χωρίς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ