• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς είδαν επενδυτές, traders και αναλυτές την ιστορική χειραψία του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

    Donald Trump – Kim Jong Un


    Αφού παρακολούθησε την ιστορική χειραψία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Καζουγιούκι Τεράο ήταν κατά κύριο λόγο θετικός.

    «Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεις του ιαπωνικού βραχίονα της Allianz Global Investors. Όμως, συμπλήρωσε, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα εξελιχθούν άσχημα από το σημείο αυτό και μετά.

    Οι αγορές ήταν λίγο λιγότερο ενθουσιώδεις. Οι μετοχές στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν ανοδικά, ενώ στη Νότια Κορέα οι εναλλαγές προσήμου ήταν συνεχείς. Στην αγορά συναλλάγματος, πάλι, το δολάριο έχασε μέρος των κερδών που κατέγραφε νωρίτερα και το γιεν σημείωσε μικρή υποχώρηση. Το νοτιοκορεατικό γουόν κινήθηκε, αντιθέτως, ανοδικά, καλύπτοντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα.

    Η στιγμή που ο Τραμπ και ο Κιμ έδωσαν τα χέρια, την Τρίτη, ήταν μια ιστορική στιγμή, αφού, μόλις, πέρυσι οι δύο ηγέτες έδειχναν να βρίσκονται στα πρόθυρα πυρηνικής σύρραξης, σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. Τώρα, όμως, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με προσοχή πώς η ιστορική αυτή περίσταση θα επηρεάσει τις αγορές.

    Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος των δύο ηγετών ξεκίνησε με μια «τετ α τετ» συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διάρκειας 41 λεπτών στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Capella» της Σιγκαπούρης, ενώ είχε προηγηθεί η ιστορική χειραψία των δύο ανδρών διάρκειας 12 δευτερολέπτων με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών.

    «Δεν έφυγε κανείς»

    «Το καλό νέο είναι ότι έχουν περάσει πάνω από δύο λεπτά και δεν έχει αποχωρήσει κανείς», σημείωσε ο Olivier d’Assier, επικεφαλής εφαρμοσμένης ανάλυσης για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην Axioma. «Ο Τραμπ είχε πει ότι θα καταλάβει από την πρώτη στιγμή αν είναι αληθινή ή όχι. Αφού βρίσκεται ακόμη εκεί, θα πρέπει να εκλάβουμε την εξέλιξη αυτή ως θετική», συμπλήρωσε.

    Θετικές προσδοκίες

    «Οι σημερινές κινήσεις στις αγορές δείχνουν ότι η κρατούσα άποψη στις αγορές είναι ότι το αποτέλεσμα σήμερα θα είναι θετικό», ανέφερε ο Γιουνγκ Σανγκ-Γιν, επικεφαλής για τις μετοχές στην Korea Investment Management Co. Ltd.

    «Δεν περιμένω κάτι σε ό,τι αφορά την άποψη των αγορών από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Μάικλ ΜακΚάρθι, επικεφαλής στρατηγικής στην CMC Markets στο Σίδνεϊ. «Όλο αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πολιτικό θέατρο. Δεν φαίνεται πιθανό να δούμε ουσιαστικές αλλαγές. Αυτό που έχει γίνει πιο ξεκάθαρο είναι ότι, ενώ υπάρχει μια υψηλού επιπέδου ρητορική, οι δράσεις στις οποίες οδηγεί είναι ελάχιστες», διευκρίνισε.

    Αυτή είναι μόνο η αρχή

    «Αρκετά με τα σενάρια και τα teasers, αρχίζει η παράσταση!», έγραψε ο Στέφεν Ίνις, επικεφαλής συναλλαγών στην Oanda Corp.. «Ελάχιστοι traders περιμένουν να βγει κάτι οριστικό από τη Σύνοδο αυτή. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση μην τυχόν και υπάρξουν πυροτεχνήματα. Αλλά έχετε κατά νου ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, δεν έχουμε μπει ακόμα ούτε καν στο πρώτο κεφάλαιο, για να μη μιλήσουμε για τον επίλογο», σημείωσε.

    Η αντίθετη άποψη

    «Η Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να μπει ένα τέλος σε μια ανοησία που κρατά 65 χρόνια, αλλά το πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ, οπότε ελπίζω και προσδοκώ ότι θα υπάρξει συνέχεια» στις συζητήσεις, δήλωσε ο Τζιμ Ρότζερς, πρόεδρος της Rogers Holdings.

    Ο κίνδυνος να πάνε όλα στραβά

    «Η αγορά, φυσικά, φοβάται ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος η Σύνοδος Κορυφής να εξελιχθεί σε καταστροφή και να επανέλθουν στο προσκήνιο δυναμικά οι πυρηνικές εντάσεις», σχολίασε ο Νικ Τουάιντεϊλ, COO στον αυστραλιανό βραχίονα της Rakuten Securities. Οι επενδυτές, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο, ιδίως με την προσωπικότητα που έχουν αυτοί οι δύο ηγέτες και μετά την παράσταση που έδωσε ο Τραμπ στη Σύνοδο της G7 το Σαββατοκύριακο.

    Παγκόσμιο εμπόριο

    Αν και η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός διαλόγου που θα βάλει τέλος στις κυρώσεις που ισχύουν σε βάρος της Βόρειας Κορέας και στην αναστολή των πυρηνικών προγραμμάτων, η σημασία της δεν είναι τόσο μεγάλη πραγματικά όσο η απειλή αντιποίνων στο παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμά του ο Ρομπ Κάρνελ, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

    Τρία σενάρια

    Ο Άλεξ Γουονγκ, διευθυντής διαχείρισης περιουσίας στην Ample Capital στο Χονγκ Κονγκ, λέει ότι βλέπει τρία σενάρια για τη συνάντηση αυτή.

    Το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει πλήρης συμφωνία, κάτι που ο ίδιος θεωρεί απίθανο.

    Το δεύτερο: «Δεν νομίζω ότι μπορούν να λύσουν τα πάντα στην πρώτη συνάντηση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα προηγηθεί μια πολύ φιλική συνάντηση και, στη συνέχεια, θα κανονίσουν άλλη μία για να συζητήσουν όλα τα θέματα στο εγγύς μέλλον».

    Και το τρίτο: «Να φύγουν δυσαρεστημένοι».

    Ωστόσο, όπως λέει, έφτασαν μέχρι εδώ μετά από προετοιμασίες μηνών, οπότε το τρίτο σενάριο είναι μάλλον απίθανο.

    Το σημαντικό είναι οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών

    «Είναι σαν να γίνεται γιορτή», σχολιάζει η Αγιάκο Σέρα, υπεύθυνη στρατηγικής στη Sumitomo Mitsui Trust Bank στο Τόκιο.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, το σημαντικότερο γεγονός αυτήν την εβδομάδα θα είναι τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει.



    ΣΧΟΛΙΑ