• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η Κύπρος έγινε πύλη εισόδου ασιατικών fund στην ΕΕ


    Για πολλά επενδυτικά fund από την Ασία, η Κύπρος έχει γίνει η πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη.

    Χάρη στη γεωγραφική θέση της -στο «σταυροδρόμι» Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής και με πρόσβαση στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες-, την ευέλικτη νομοθεσία και τα χαμηλότερα κόστη, πολλά ασιατικά fund χρησιμοποιούν την Κύπρο για να πάρουν το «διαβατήριο» και να μπορούν να κάνουν επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Παρατηρείται μια αυξητική τάση κεφάλαια από χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κύπρο, όπως η Κίνα, η Ινδία, ακόμη και η Ιαπωνία, να ιδρύουν μια βάση στη χώρα για να εισέλθουν στην ΕΕ», δηλώνει στο Bloomberg ο Αντρέας Γιασεμίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

    Ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων και των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου που επικαλείται το Bloomberg. Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των κεφαλαίων αυξήθηκε σε 123 από 110 στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν περίπου κατά 29% στα 4,45 δισ. ευρώ από 3,45 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2008 υπήρχαν 55 κεφάλαια με 1,23 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

    «Το ενδιαφέρον για τη σύσταση και αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι ισχυρό», δήλωσε η Πρόεδρός της Δήμητρα Καλογήρου, προσθέτοντας ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 60 αιτήσεις για διαφορετικές δομές κεφαλαίων. Από αυτά, 44 έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις».

    Ευέλικτη νομοθεσία

    Παρόλο που η ισχύουσα νομοθεσία της Κύπρου για τα υφιστάμενα κεφάλαια ακολουθεί οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ, η χώρα εισάγει πρόσθετες αλλαγές για να καταστήσει το νησί ακόμη πιο ελκυστικό ώστε οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων να εγγραφούν και να διαχειριστούν τα κεφάλαια, δήλωσε στο Bloomberg ο Μάριος Τανούσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου (CIFA).

    Οι αλλαγές, υποστηρίζει, αφορούν νόμους που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν από την αρχή το φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται για τα διάφορα είδη κεφαλαίων, μια ταχεία διαδικασία για τη δρομολόγηση των λεγόμενων εγγεγραμμένων οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας διαχειριστών επενδύσεων, γνωστής ως μικρο-διευθυντές, που θα έχουν άδεια να λειτουργούν κάτω από τα τρέχοντα κατώτατα όρια του διαχειριστή των αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Η κυπριακή νομοθεσία για την ίδρυση κεφαλαίων είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι επενδυτές παραμένουν καλά προστατευμένοι, ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης. Το κόστος στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε άλλα μέρη της Ε.Ε. και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους διαχειριστές μικρών και μεσαίων κεφαλαίων που η Κύπρος επιδιώκει να προσελκύσει.

    «Δεν μπορούμε να γίνουμε Λουξεμβούργο από την πρώτη μέρα και έτσι επιδιώκουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια που λαμβάνουν υπόψη το κόστος», λέει.

    Εγχώριες επενδύσεις

    «Η φυσική παρουσία στην Κύπρο σημαίνει, επίσης, ότι τα κεφάλαια συμβάλλουν στην εγχώρια οικονομία, ενοικιάζουν ή αγοράζουν γραφεία και καταβάλλουν αμοιβές στο κράτος. Μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, ειδικά σε ακίνητα», προσθέτει ο κ. Γιασεμίδης.

    Το Kylin Prime Fund, είναι, όπως σημειώνεται, μία σινοευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, που ίδρυσε το επενδυτικό ταμείο Kylinprime στην Κύπρο ως εναλλακτικό επενδυτικό ταμείο για τα περιουσιακά στοιχεία του στο νησί. Επενδύει σε ακίνητα, ανάπτυξη γης και έργα υποδομής στην Κύπρο, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κυπριακών εταιρειών ή κυπριακών οργανισμών, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που εκδίδονται με την έγκριση της Cysec.

    Είναι επίσης ένα από τα πολύ λίγα κεφάλαια που επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης υπηκοότητας με επενδύσεις, ανέφερε η εταιρεία.

    «Λαμβάνουμε αιτήσεις για μεταφορά  κεφαλαίων στην Κύπρο από την Κίνα και την Ινδία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μεταξύ άλλων από την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία», λέει ο κ. Τάνουσης. «Υπάρχει επίσης κάποιο ενδιαφέρον από  διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν στη διάθεσή τους εφεδρικά κεφάλαια στη χώρα που θα λειτουργούν ως βάση τους στην ΕΕ», προσθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ