• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τη Lego έχασαν 150 εκατ. δολάρια σε μία μέρα

    Lego


    Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από την παχνιδοβιομηχανία Lego υπέστησαν βαριές απώλειες σε μια μόνο μέρα, αφού μία από τις βασικές επενδύσεις τους γύρισε μπούμερανγκ.

    Η Kirkbi, η οποία επιβλέπει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό της οικογένειας Kirk Kristiansen που έχει στην ιδιοκτησία της τη Lego, είδε την αξία των συμμετοχών της να πέφτει περίπου κατά 150 εκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη. Αφορμή στάθηκε μια προειδοποίηση από την ISS για τα κέρδη της, η οποία εξαφάνισε το 20% της αγοραίας αξίας της δανέζικης εταιρείας εξυπηρέτησης γραφείων. Το εκτιμώμενο πλήγμα για την οικογενειακή περιουσία της Lego βασίζεται σε ρυθμιστικά έγγραφα που δείχνουν ότι κατέχει περίπου το 15% της ISS. Η Kirkbi αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Οι δισεκατομμυριούχοι της Lego έχουν παραμείνει πιστοί στην ISS, παρά τη συσσώρευση short συμφερόντων έναντι της εταιρείας, που σήμερα ανέρχονται στο 7,5% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτό είναι μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών όταν πρόκειται για μετοχές της Δανίας.

    Η κερδοσκοπία των hedge funds εναντίον της ISS συνέπεσε με μια στρατηγική μετατόπιση με την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της ISS Jeff Gravenhorst υποστηρίζει ότι να στοχεύσει μόνο τους μεγαλύτερους πελάτες και να εγκαταλείψει τους μικρότερους πελάτες. Την Τετάρτη, δήλωσε ότι η στρατηγική του εξακολουθεί να έχει νόημα, αλλά αναγνώρισε ότι ήταν «πολύ φιλόδοξος» στην προσέγγισή του.

    Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Gravenhorst δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» για την προειδοποίηση για τα κέρδη. Όμως προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι «το 2020 θα είναι καλό».

    Ο πρόεδρος της ISS, Charles Allen, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει πως η στρατηγική της εταιρείας «είναι η σωστή», σύμφωνα με μια απάντηση μέσω e-mail σε ερωτήσεις. Αλλά αναγνώρισε επίσης ότι η διοίκηση πρέπει να «εκτελέσει καλύτερα και γρηγορότερα».

    «Αντιμετωπίσαμε κάποια εμπόδια βραχυπρόθεσμα, αλλά όπως δείχνουν οι προοπτικές, σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στα κανονικά μας επίπεδα περιθωρίων κέρδους περίπου 5% το 2020», δήλωσε ο Allen. «Η επικέντρωσή μας στην ανάπτυξη, το περιθώριο και τα μετρητά θα αποδώσει το 2020 και θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση μεσοπρόθεσμα».

    Ο Gravenhorst αναγνώρισε επίσης ότι η τελευταία υποβάθμιση, η δεύτερη από τον Αύγουστο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιδιότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου.

    «Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να δεις ότι υπάρχει πίεση», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ