• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H νέα hot τάση στις επενδύσεις είναι… τα Lego

    • Bloomberg


    Απίστευτο και όμως αληθινό! Η συλλογή των Lego -τα γνωστά σε όλους πλαστικά τουβλάκια- εμφάνισε καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές, τα ομόλογα και το χρυσό κατά τις τρεις δεκαετίες μέχρι το 2015, αναφέρει μελέτη της Victoria Dobrynskaya, βοηθού καθηγήτριας της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Ρωσίας.

    Μπορεί η υπόθεση αυτή να φαντάζει αστεία, ωστόσο είναι αρκετά σοβαρή σε έναν κόσμο στον οποίο οι ατρόμητοι επενδυτές θα αναζητούσαν οτιδήποτε έχει σχέση με υψηλές αποδόσεις. Ίσως να μην το γνωρίζεται, αλλά οι παλιές συλλογές των Lego πωλούνται συχνά στο διαδίκτυο σε τιμές πολλαπλάσιες από την αρχική τους τιμή. Υπήρξε μία ακραία περίπτωση, κατά την οποία μία φιγούρα του Darth Revan του Star Wars που  το 2014 πωλούνταν στην τιμή των 3,99 δολ., πουλήθηκε στο eBay ένα χρόνο αργότερα έναντι 28,46 δολαρίων, δηλαδή με premium 613%.

    Και μπορεί οι επενδυτικές εταιρείες να ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες για να μελετήσουν παράγοντες, όπως το μέγεθος και η τάση των αγορών, ωστόσο, για τη Dobrynskaya, η οποία έκανε τη μελέτη με τη μαθήτρια Julia Kishilova, η έμπνευση ήταν λιγότερο θεωρητική, αναφέρει το Bloomberg.

    “Στο γιο μου αρέσει να παίζει με τα Lego και έχω πολλά από αυτά στο σπίτι. Κάποια στιγμή σκέφτηκα: μήπως έχω ένα έτοιμο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων; “, είπε. “Ξέρω ότι το Lego δεν έχει καμία σχέση με τα πολυπαραγοντικά μοντέλα που ασχολούμαι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόδοση των συλλογών Lego δεν έχει καμία σχέση με τον παράγοντα επένδυση. “

    Σε μία μελέτη με τίτλο “Lego – Το παιχνίδι των Έξυπνων Επενδυτών”, η Dobrynskaya ανέλυσε 2.300 σετ Lego που πουλήθηκαν από το 1987 έως το 2015 προκειμένου να υπολογίσει την απόδοση των τιμών τους με την πάροδο του χρόνου. Διαπίστωσε ότι οι συλλογές που χρησιμοποιήθηκαν για τα κάστρα του Hogwarts και τους μαχητές Jedi ξεπέρασαν τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδίδοντας 11% ετησίως. Τα μικρότερα πακέτα αυξήθηκαν περισσότερο από τα μεσαία.

    “Ο παράγοντας το μεγέθους είναι στατιστικά σημαντικός και η δυναμική του δείκτη Lego που δημιουργήσαμε για την έρευνα μας είναι παρόμοια με αυτή του συντελεστή μεγέθους” επισημαίνει η Dobrynskaya. “Οι συλλογές των Lego δεν έχουν καμία συσχέτιση με τις οικονομικές κρίσεις και έτσι μπορούν να θεωρηθούν ως μία ελκυστική επένδυση με διαφοροποιημένη δυναμική.”

    Ο παράγοντας του μεγέθους

    Για να καθορίσει τη μέση ετήσια απόδοση της Lego, η Dobrynskaya συγκέντρωσε την αρχική τιμή 2.000 παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν μεταξύ των ετών 1981 και 2014 και το κόστος τους στην αγορά μεταχειρισμένων το 2015. Ανέλυσε τις τάσεις των τιμών σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου όπως η αξία, η μεταβλητότητα και το μέγεθος με βάση το μοντέλο που ανέπτυξαν οι θεωρητικοί Eugene Fama και Kenneth French.

    Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα σύνολα με σχετικά λίγα κομμάτια, μέχρι 113, είχαν απόδοση 22% ετησίως, σχεδόν 16 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τις συλλογές με περίπου 860 τούβλα έκαστη. Τα μικρά σετ αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις, αλλά αυτά με 2.000 κομμάτια είναι καλύτερα από τα μεσαίου μεγέθους. Ωστόσο, τα σετ με τα πολλά κομμάτια είναι περίπου 100 σε σχέση με τα 1.600 που υπάρχουν στα μικρότερα σετ.

    Star Wars, Simpsons

    Η 37χρονη Dobrynskaya, η οποία για πολλά χρόνια έγραφε μελέτες σχετικά με τις συναλλαγές και τη δυναμική των επενδύσεων, αντιμετώπισε για πρώτη φορά τα Lego ως θέμα έρευνας, όταν το χόμπι του γιου της την οδήγησε σε μια κοινότητα επενδυτών που συζητούσαν πως μπορούν να επωφεληθούν από την αγορά και πώληση του γνωστού παιχνιδιού.

    Οι συλλογές Lego με θέμα τους Super Heroes, το Batman και τον Indiana Jones είναι μεταξύ αυτών που αποδίδουν καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Οι Simpsons είναι η μοναδική σειρά του Lego που έχει χάσει αξία, σε ποσοστό 3,5% κατά μέσο όρο. Οι πιο καινούργιες συλλογές έχουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις παλαιότερες, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξανόμενη δημοτικότητα των επενδύσεων στο Lego, ανέφερε η Dobrynskaya.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ