• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιοι θα μοιραστούν 250 εκατ. δολάρια από την χρεοκοπία της Thomas Cook

    • Bloomberg


    Τα hedge funds που πόνταραν στην κατάρρευση της, 178 ετών, βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας  Thomas Cook Group Plc αναμένεται να μοιραστούν κέρδη ύψους σχεδόν 250 εκατ. δολαρίων.

    Οι επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Sona Asset Management και XAIA Investment GmbH, που έχουν στην κατοχή τους ασφάλιστρα κινδύνου της Thomas Cook θα λάβουν 91% του ποσού που καλύπτεται από αυτά, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Αυτοί οι τίτλοι, που είναι γνωστοί ως credit-default swaps (CDS), πληρώνουν τους κατόχους τους όταν μία εταιρεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές ως αντιστάθμισμα στις επενδύσεις ομολόγων.

    Η ταξιδιωτική εταιρεία, η οποία απασχολούσε 21.000 εργαζόμενους, τέθηκε υπό εκκαθάριση τον περασμένο μήνα όταν απέτυχε να εξασφαλίσει το πακέτο διάσωσης που προσδοκούσε να λάβει από τον μέτοχο της, την κινεζική Fosun Tourism Group. Η κατάρρευση της Thomas Cook ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί σε εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια και πυροδότησε μια τεράστια επιχείρηση για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 150.000 τουριστών που έμειναν αβοήθητοι στο εξωτερικό.

    Παρά το γεγονός ότι τα hedge funds και άλλοι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου για την εταιρεία μπορούν πλέον να εισπράξουν τα κέρδη τους, δεν ήταν σίγουρο ότι η έκβαση του στοιχήματος τους θα ήταν αυτή.

    Η πρόταση διάσωσης της Fosun περιλάμβανε τη μετατροπή του χρέους σε μετοχές. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αφήσει τα CDS χωρίς αντίκρυσμα, αφού η χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί, καθιστώντας τα άνευ αξίας.

    Μια ομάδα funds που είχαν στα χέρια τους CDS της Thomas Cook προσέλαβε έναν δικηγόρο και εκπόνησε ένα σχέδιο με στόχο να εκτροχιάσει την επιχείρηση διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτός αν αυτό εξασφάλιζε την αποπληρωμή των swaps. Ο ελιγμός αυτός τελικά δεν χρειαζόταν, αφού η χρεοκοπία ήρθε όταν η Thomas Cook ζήτησε επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες (258 εκατομμύρια δολάρια).

    Οι συναλλαγές σε CDS γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες, καθώς η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πέμπτη περίπτωση πληρωμής swaps στην Ευρώπη φέτος, μετά από διακανονισμούς σε περιπτώσεις όπως η εταιρεία μόδας New Look της Βρετανίας και η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Rallye SA.

    Οι συμβάσεις της Thomas Cook σύμφωνα με τους κανόνες των CDS του 2003, ενεργοποιήθηκαν όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 15 του πτωχευτικού κώδικα στις Η.Π.Α., στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Τα swaps, που διέπονται από τους όρους του 2014, πληρώνουν τους δικαιούχους επειδή η Thomas Cook δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα χρέη της μετά την αθέτηση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από τα ομόλογά της.

     



    ΣΧΟΛΙΑ