• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 71 δολάρια εκτινάχθηκε η τιμή του Brent μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 71 δολάρια, μετά την ανακοίνωση για την επίθεση με drones και πυραύλους που δέχθηκαν την Κυριακή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

    Τα futures στο Λονδίνο ενισχύθηκαν κατά 2,9% και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2020, πριν χάσουν μέρος από τα αρχικά κέρδη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ένα από τα πάρκα των δεξαμενών πετρελαίου στο λιμάνι Ρας Τανούρα, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου στον κόσμο, δέχθηκε επίθεση το πρωί της Κυριακής από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ερχόταν από τη θάλασσα.

    Ο τερματικός σταθμός μπορεί να εξάγει περίπου 6,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – σχεδόν το 7% της ζήτησης πετρελαίου – και, ως εκ τούτου, είναι μια από τις πιο προστατευμένες εγκαταστάσεις στον κόσμο.

    Η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφότου οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε επίσης αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους που είπε ότι ήταν συνδεδεμένοι με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

    Oil jumps after an energy facility in the kingdom was attacked

    Το ράλι του πετρελαίου επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ + δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή τον Απρίλιο. Η κίνηση ώθησε μια σειρά επενδυτικών τραπεζών να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του εμπορεύματος, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι το  Brent θα φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

    Η ευρύτερη αγορά υποστηρίζεται επίσης από τα αισιόδοξα δεδομένα για τις κινέζικες εξαγωγές και τις προοπτικές τόνωσης των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται κοντά στην πρώτη νομοθετική νίκη του, καθώς είναι έτοιμος να λάβει έγκριση για το σχέδιο ανακούφισης από τον Covid-19 ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτων οικονομικών κινήτρων στην αμερικανική ιστορία.

    Τα συμβόλαια Μάϊου του Brent κέρδιζαν 1,5% στο ICE και διαπραγματεύονταν στα 70,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφτασαν μέχρι τα 71,38 δολάρια.

    Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate για τον Απρίλιο ενισχύονταν κατά 1,5%, στα 67,05 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης, το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τον Οκτώβριο 2018.

    Το ράλι στα 70 δολάρια το βαρέλι προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο για τα ασιατικά διυλιστήρια, τα οποία προειδοποιούν ότι η ραγδαία άνοδος και η αύξηση της μεταβλητότητας θα βλάψουν τη ζήτηση και θα μειώσουν τα περιθώρια επεξεργασίας. Η Σαουδική Αραβία αύξησε επίσης τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού της σε αγοραστές στην περιοχή, για τον Απρίλιο.

    Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο ξανά στα 100 δολάρια/βαρέλι

    Goldman Sachs: Προβλέψεις για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια

    JPMorgan: Ο έντονα ανοδικός κύκλος στα εμπορεύματα ξεκίνησε και θα έχει μεγάλη διάρκεια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ