• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο ξανά στα 100 δολάρια/βαρέλι

    • Bloomberg


    Με νωπή ακόμη την ανάμνηση της θεαματικής κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου στο μυαλό πολλών traders, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους οι τιμές θα περάσουν και πάλι τα 100 δολάρια/βαρέλι.

    Η αζέρικη Socar Trading προβλέπει ότι η τιμή του Brent, που αποτελεί και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, μπορεί να πιάσει τριψήφια νούμερα μέσα στους επόμενους 18 έως 24 μήνες και η Bank of America βλέπει την τιμή του «μαύρου χρυσού» να περνά πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα χρόνια χάρη στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που λαμβάνονται παγκοσμίως.

    Οι κερδοσκόποι έχουν αρχίσει και αυτοί να αναλαμβάνουν δράση, αυξάνοντας τα στοιχήματα στην αγορά options ότι το πετρέλαιο θα φτάσει το επίπεδο αυτό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

    Και μπορεί οι απόψεις αυτές να είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, αλλά δείχνουν σαφώς πως η εμπιστοσύνη στην αγορά πετρελαίου ενισχύεται, αφού το Brent έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 200% από τα χαμηλά 18μήνου στα οποία υποχώρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Η ζήτηση έχει ανακάμψει σε βασικές ασιατικές αγορές, ενώ ο Οργανισμός ΟΠΕΚ+ (OPEC+) παρακρατεί βαρέλια και η έλλειψη επενδύσεων δυσκολεύει να βγουν στην αγορά βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου.

    Επίσης, η Goldman Sachs Group αυτή την εβδομάδα αύξησε τις προβλέψεις της για την πορεία της τιμής του πετρελαίου στο τρίτο τρίμηνο κατά 10 δολάρια στα 75 δολάρια/βαρέλι.

    Ανάμνηση που δεν έσβησε…

    Το ορόσημο των 100 δολαρίων/βαρέλι καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στο μυαλό πολλών traders, καθώς το πετρέλαιο κινείτο γύρω από το επίπεδο αυτό για αρκετά χρόνια κατά το πρώτο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές οδηγούσε τα γεωτρύπανα σε όλο και πιο ακριβές περιοχές, από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις απομακρυσμένες πισσοφόρες αμμώδεις εκτάσεις του Καναδά.

    Η περίοδος αυτή έληξε το 2014, όταν οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου απέδειξαν ότι μπορούσαν να αντλήσουν τεράστιες ποσότητες με πολύ χαμηλότερο κόστος. Όμως, παρόλο που τα 100 δολάρια/βαρέλι αποτελούν έκτοτε κάτι το απλησίαστο για την αγορά, δεν βγήκε ποτέ από το μυαλό των traders.

    Οι προβλέψεις για άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια απέχουν πολύ από την τρέχουσα συγκλίνουσα άποψη. Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, είναι ότι το Brent θα παραμείνει κάτω από τα 65 δολάρια/βαρέλι έως το 2025. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού». Ο βασικότερος, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, είναι ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ που έχουν περιορίσει την προσφορά είναι τεχνητές και ο Οργανισμός έχει αρκετή πλεονάζουσα δυναμικότητα για να καλύψει τυχόν έλλειμμα εάν εξακοντιστεί η ζήτηση αφού ανακάμψει από την πανδημία η παγκόσμια οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ