• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ομόλογα: Σε υψηλά 15ετίας οι αποδόσεις καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων

    • Bloomberg


    Οι αποδόσεις των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων διεύρυναν την άνοδό τους στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, καθώς τα ανθεκτικά οικονομικά δεδομένα διέλυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να σταματήσουν ή θα αρχίσουν να αντιστρέφουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Η απόδοση του δείκτη Bloomberg για τις συνολικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο αυξήθηκε στο 3,3% την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2008. Το δημόσιο χρέος παγκοσμίως έχει οδηγήσει σε ζημιά 1,2% για τους επενδυτές φέτος, καθιστώντας αυτή την κατηγορία assets τη χειρότερη σε απόδοση σε όλους τους δείκτες ομολόγων του Bloomberg.

    Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 4,28%, φθάνοντας έξι μονάδες βάσης από την κορύφωσή τους τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο ήταν ιστορικό υψηλό από το 2007. Οι αποδόσεις του 10ετούς της Αυστραλίας εκτινάχθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 ακόμη, μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι περιορίστηκαν απροσδόκητα οι θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Οι αποδόσεις στη Νέα Ζηλανδία παρόμοιας λήξης αυξήθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης για να ξεπεράσουν το 5% για πρώτη φορά από το 2011.

    Η αισιοδοξία ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πλησίαζαν στο τέλος οδήγησαν τα παγκόσμια ομόλογα να εκτιναχθούν στα ύψη καθώς ξεκίνησε το έτος, με το δείκτη αναφοράς Global Aggregate του Bloomberg να εκτινάσσεται περισσότερο από 3% τον Ιανουάριο για τον καλύτερο μήνα έναρξης σε ένα έτος. Ο δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη για να υποχωρήσει 0,1% για το έτος.

    Ο βασικός μοχλός τou sell off

    Τα αμερικανικά ομόλογα υπήρξαν βασικός μοχλός ενός παγκόσμιου sell off κρατικού χρέους, καθώς η ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αψηφά τις προσδοκίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed θα την ωθούσαν προς την ύφεση.

    Οι τίτλοι έχουν επίσης πληγεί από τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τα διευρυνόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα.

    Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί πάνω από 30 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο.

    Οι υψηλότερες αποδόσεις που προέκυψαν, όμως, συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 127 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε funds που επενδύουν σε ομόλογα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Bank of America Corp., επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global. Η έρευνα πελατών της JPMorgan Chase & Co. έδειξε ότι οι θέσεις αγοράς την εβδομάδα έως τις 14 Αυγούστου αντιστοιχούσαν με την κορύφωση που είχε καταγραφεί το 2019, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2010.

    Τα παγκόσμια ομόλογα φαίνονται ελκυστικά δεδομένου ότι οι αποδόσεις παγκοσμίως αυξάνονται από τις ΗΠΑ σε μια εποχή που πολλές οικονομίες παρουσιάζουν αδυναμία, δήλωσε ο Steven Major, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας σταθερού εισοδήματος στην HSBC Plc.

    Διαβάστε επίσης

    DZ Bank για Ελλάδα: Σπριντ για την επενδυτική βαθμίδα το φθινόπωρο – Διατηρεί τις θέσεις στα ομόλογα

    Tα «γεράκια» της ΕΚΤ τρομάζουν τα ομόλογα

    Τι φέρνει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών η επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ