• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    O Warren Buffett ψάχνει μία εξαγορά «μαμούθ», αλλά δεν τη βρίσκει…

    • Bloomberg
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο Warren Buffett δηλώνει ότι θέλει να ξοδέψει το αυξανόμενο αποθεματικό ρευστότητας της Berkshire Hathaway Inc. σε μια γιγαντιαία εξαγορά, αλλά δεν το βλέπει να συμβαίνει σύντομα.

    «Οι τιμές για τις επιχειρήσεις που έχουν αξιοπρεπείς μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ακριβές», γράφει ο Buffett στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην αγορά περισσότερων δημόσιων μετοχών το 2019. «Συνεχίζουμε, ωστόσο, να ελπίζουμε σε εξαγορά-μαμούθ», συμπληρώνει.

    Ο όγκος μετρητών της Berkshire αυξήθηκε στα 112 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι για τον Buffett να επενδύσει χρήματα τόσο γρήγορα όσο τα συσσωρεύει η Berkshire. Ο θρυλικός επενδυτής έφτιαξε το όνομά του ξεπερνώντας συνεχώς την ευρύτερη αγορά, αλλά αυτό έγινε όλο και πιο δύσκολο καθώς αναπτυσσόταν η Berkshire. Ενώ η λογιστική αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο ρυθμό από τον δείκτη S & P κατά τη διάρκεια της καριέρας του, είναι κάτω από τον δείκτη την τελευταία δεκαετία.

    Η Berkshire επιβράδυνε τις επαναγορές μετοχών κατά το τέταρτο τρίμηνο, επαναγοράζοντας μετοχές αξίας 418 εκατ. δολαρίων, από 928 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Το διοικητικό συμβούλιο χαλάρωσε την πολιτική του σχετικά με τις αγορές ιδίων μετοχών τον Ιούλιο, επιτρέποντας στον Buffett και τον αντιπρόεδρο Charlie Munger να επαναγοράσουν μετοχές όποτε η τιμή ήταν κάτω από αυτή που θεωρούσαν ως εγγενή αξία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire δήλωσε στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές το Σάββατο ότι η εταιρεία θα γίνει πιθανώς αγοραστής ιδίων μετοχών τηςτα επόμενα χρόνια.

    Τα σημαντικότερα στοιχεία

    Μια εντυπωσιακή καθαρή ζημία ύψους 25 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο προήλθε από μη πραγματοποιημένες ζημίες ύψους 27,6 δισ. δολαρίων από το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Ο Buffett προειδοποίησε τους επενδυτές να εξετάσουν περισσότερο τα υποκείμενα στοιχεία λειτουργίας, καθώς οι λογιστικοί κανόνες ενσωματώνουν τώρα τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες από τις μετοχές στα καθαρά κέρδη. Είπε ότι στο ευμετάβλητο τέταρτο τρίμηνο υπήρξαν αρκετές μέρες όπου το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Berkshire υπέστη τις επιπτώσεις από τη συρρίκνωση της Kraft Heinz Co. κατά 15,4 δισ. δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της, η εταιρεία του Buffett έχασε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο μερίδιό της.

    Η Berkshire βγήκε κερδισμένη από τις σιδηροδρομικές και ενεργειακές της δραστηριότητες, οι οποίες, μαζί με τις φοροαπαλλαγές, συνέβαλαν στην αύξηση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων στα 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

    Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της εταιρείας ανακοίνωσαν ένα αναμενόμενο κέρδος 1,57 δισ. ευρώ πέρυσι, ανακάμπτοντας από ζημία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων το 2017, την πρώτη εδώ και 15 χρόνια. Αυτό ενίσχυσε τα συνολικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου κατά 71% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank-Grivalia: Τι προβλέπει η συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σχέδιο της Κίνας για να εκτοπίσει τη Silicon Valley

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aegean Airlines: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ