• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο τυφώνας Ιντάλια απειλεί τα κέρδη του Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Με τη Φλόριντα να τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του τυφώνα Ιντάλια, ο κορυφαίος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ίσως έχει κάποιους λόγους να ανησυχεί και ο ίδιος για το μέγεθος της καταστροφής.

    Οι επενδύσεις του σε ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη δεχθεί πλήγματα τα προηγούμενα χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway έκαναν φέτος ένα τεράστιο άνοιγμα αυξάνοντας τα ασφάλιστρα και το ύψος αποζημιώσεων.

    Η Berkshire αύξησε την έκθεσή της στις ασφαλιστικές εταιρείες, σε μία προσπάθεια να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών, με την εταιρεία να είναι έκθετη σε δυνητικές απώλειες που αγγίζουν τα 15 δισ. δολάρια σε περίπτωση μεγάλης καταιγίδας.

    «Έχουμε ένα πολύ μη ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Ajit Jain, αντιπρόεδρος των ασφαλιστικών εργασιών της Berkshire, στην εκδήλωση του ομίλου για τους επενδυτές τον περασμένο Μάιο και παραδέχτηκε: «Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξει ένας μεγάλος τυφώνας στη Φλόριντα, θα έχουμε πολύ σημαντικές απώλειες».

    Θα βγει κερδισμένος ο Μπάφετ;

    Οι καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες προετοιμάζουν ένα «ευνοϊκό» έδαφος για μία μεγάλη καταιγίδα, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς οι επιπτώσεις του τυφώνα Ιντάλια σε καμία περίπτωση δεν θα επιφέρουν τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Ίαν πέρσι, με τραγικό απολογισμό την απώλεια 150 ανθρώπων και ζημιές ύψους 112 δισ. δολαρίων.

    «Είμαι επιφυλακτικός σχετικά με το αν αυτό (σ.σ. ο τυφώνας Ιντάλια) θα τους επηρεάσει πολύ», δήλωσε ο Μάθιου Παλαζόλα, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για ένα παράδειγμα μιας μεγάλης καταστροφής, ούτε για το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης, έτσι όπως την περιέγραψε η Berkshire», ανέφερε.

    Άλλωστε πολλοί επιμένουν στο γεγονός ότι όταν τα ασφαλιστικά συμβόλαια ήρθαν για ανανέωση στους κατοίκους της Φλόριντα την 1η Απριλίου του 2023, οι τιμές είχαν εκτοξευτεί, δίνοντας ένα σημαντικό περιθώριο κέρδους για τη Berkshire.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάφετ-Άκμαν: Πόλεμος long-short στα ομόλογα των ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση

    Γουόρεν Μπάφετ: Κυνήγι θησαυρού στον κλάδο της ενέργειας

    Warren Buffett και Bill Gates: Η ιστορία της μακρόχρονης φιλίας των δύο δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ