• ΑΓΟΡΕΣ

    Μπάφετ-Άκμαν: Πόλεμος long-short στα ομόλογα των ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση

    • NewsRoom

    Γουόρεν Μπάφετ-Μπιλ Ακμαν


    Πολλοί αναλυτές της Wall Street έσπευσαν να υποτιμήσουν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch. Οι επενδυτές όμως είδαν μια ευκαιρία για κέρδη.

    Ο κορυφαίος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, μέσω του οχήματός του, της εταιρείας του Berkshire Hathaway ανακοίνωσε στο CNBC ότι θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, ακόμα και μετά την υποβάθμιση.

    «Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να ανησυχείς. Αυτό είναι ένα από αυτά», σχολίασε πηγαίνοντας στην πλευρά της πλειοψηφίας της Wall Street, η οποία έκανε λόγο για μία άκαιρη και περίεργη υποβάθμιση.

    «Η Berkshire αγόρασε 10 δισ. δολάρια ομόλογα την περασμένη Δευτέρα. Αγοράσαμε 10 δισ. δολάρια ομόλογα αυτή τη Δευτέρα. Και το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε 10 δισ. δολάρια σε 3μηνα ή 6μηνά ομόλογα» τόνισε ο Γουόρεν Μπάφετ στο CNBC.

    Βέβαια, ο Σοφός της Όμαχα παραδέχθηκε ότι δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία και πώς οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί είναι βάσιμες, όμως ξεκαθάρισε ότι το δολάριο παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο.

    Στον αντίποδα, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ο Μπιλ Άκμαν βρήκε μία ευκαιρία για short-selling.

    Ειδικότερα, ο επενδυτής, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα «κολλήσει» στο 3%, επίπεδο που κατεγράφη στα τελευταία στοιχεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τον ίδιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην οικονομία και ιδίως στα 30ετή ομόλογα, τα οποία θα έχουν επιπτώσεις πολύ σύντομα.

    «Με 32 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους και μεγάλα ελλείμματα και απ’ όσο βλέπουμε με υψηλότερα επιτόκια αναχρηματοδότησης, η αυξανόμενη προσφορά ομολόγων είναι εξασφαλισμένη», ανέφερε και συνέχισε: «Όταν η νέα έκδοση ομολόγων συνδυάζεται με την ποσοτική σύσφιξη είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η αγορά μπορεί να απορροφήσει μια τόσο μεγάλη προσφορά, χωρίς να αυξηθούν οι αποδόσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Επεκτείνει την εθελοντική μείωση παραγωγής πετρελαίου και για τον Σεπτέμβριο

    Χρηματιστήριο: Πειραιώς, ΜΥΤΙΛ, Aegean, ΕΤΕ φτιάχνουν κλίμα

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €182.404



    ΣΧΟΛΙΑ