• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο ψυχρός καιρός στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα απειλεί τις αγορές ενέργειας – Μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών

    • Bloomberg


    Ο ψυχρότερος καιρός αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση σε όλη την Ευρώπη από την επόμενη εβδομάδα, πιέζοντας περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες αγορές ενέργειας, όπου οι κινήσεις των τιμών είναι πλέον εξαιρετικά ευμετάβλητες.

    Το πόσο χειρότερη θα γίνει η ενεργειακή κρίση εξαρτάται από τον φετινό χειμώνα. Ένας πολύ κρύος καιρός θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές σε κατάρρευση με τιμές ρεκόρ και αυξανόμενες κλήσεις περιθωρίου (margin calls), ωθώντας σε οριακά σημεία αρκετές εταιρείες. Εάν είναι πιο ήπιος ο καιρός, μπορεί να σηματοδοτήσει ένα ισχυρό selloff.

    Η πρόβλεψη για τη βορειοδυτική Ευρώπη δείχνει ότι οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια ξανά από τις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το μοντέλο του Bloomberg που χρησιμοποιεί τα δεδομένα της Weather Company. Η αιολική ενέργεια αναμένεται να μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, συρρικνώνοντας τις προμήθειες, αφού η ζήτηση για θέρμανση είναι πιθανό να αυξηθεί.

    Χαμηλές θερμοκρασίες

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται χαμηλότερες από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε μεγάλα τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέφερε η Maxar Technologies σε ηλεκτρονική έκθεση.

    Στο μεταξύ, στις αγορές σημειώνονται οι μεγαλύτερες μεταβολές των τιμών ενέργειας στην ιστορία. Το ολλανδικό φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 8,7% την Παρασκευή στα 105 ευρώ (121,25 δολάρια) τη μεγαβατώρα, από το ρεκόρ των 162,13 ευρώ την Τετάρτη. Στη Γερμανία η τιμή για τον Νοέμβριο άλλαξε ελάχιστα στα 209 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από το ρεκόρ των 350 ευρώ.

    “Όλα είναι ακόμα στον αέρα καθώς η αστάθεια παραμένει εξαιρετικά υψηλή”, ανέφερε σε σημείωμά της η εταιρεία Energi Danmark.

    Η αιολική ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται να μειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας.

     

    Στη Γερμανία, η ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια θα είναι χαμηλή κατά το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης εβδομάδας, πριν αυξηθεί στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

    Θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου αναμένονται στο νότιο μισό της Γερμανίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε η Deutscher Wetterdienst. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη Γερμανία από την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ