• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πολιτικός μηχανικός που έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στην Aston Martin

    • Bloomberg


    Η κατασκευάστρια του αγαπημένου αυτοκινήτου του Τζέιμς Μποντ μόλις έκανε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της δισεκατομμυριούχο.

    Ο πολιτικός μηχανικός Najeeb Al Humaidhi από το Κουβέιτ έχει μερίδιο αξίας 940,2 εκατομμυρίων λιρών (1,22 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Aston Martin, μετά την αρχική δημόσια προσφορά στην οποία προχώρησε η αυτοκινητοβιομηχανία την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Πούλησε μετοχές αξίας 331,6 εκατομμυρίων λιρών. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4,7%, αφού τιμολογήθηκαν χαμηλά σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

    Ο Al Humaidhi, πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, είναι ευρέως γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους του Κουβέιτ ως μέλος μίας από τις παλιότερες οικογένειες εμπόρων, της οποίας ο πλούτος χρονολογείται από τότε που η χώρα ήταν ένας πλούσιος εμπορικός κόμβος τον 18ο αιώνα. Σήμερα, η οικογένεια έχει συμφέροντα σε διάφορους κλάδους, από υλικά κατασκευών και ακίνητα, μέχρι υγεία και τράπεζες.

    Η οικογένεια συμμετέχει επίσης στον όμιλο που πωλεί το Grosvenor House Suites στην Park Lane του Λονδίνου έναντι 520 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης.

    Η δημόσια προσφορά δίνει στον Al Humaidhi και σε άλλους επενδυτές από το Κουβέιτ απόδοση άνω του 800%, μετά την εξαγορά μεριδίου 79% από τη Ford Motor Co. το 2007. Ο Al Humaidhi έχει τις μετοχές του μέσω δύο ιδιόκτητων εταιρειών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω της Adeem Automotive, θυγατρικής μίας οικογενειακής επενδυτικής επιχείρησης, την οποία μοιράζεται με τον αδελφό του Waleed και την επενδύτρια Maryam Al Khaled.

    Απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, ο Al Humaidhi είναι ιδιοκτήτης μίας εταιρείας αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού με το όνομά του, η οποία έχει γραφεία στην πόλη του Κουβέιτ, στο Κάιρο, στην Τουρκία και στην Αυστραλία. Ο 30χρονος γιος του, Saoud, υπηρετεί μαζί του στο διοικητικό συμβούλιο της Aston Martin.

    O Al Humaidhi παραμένει δισεκατομμυριούχος ακόμα κι αν συνυπολογιστεί το δάνειο των 375 εκατ. λιρών που έλαβε από τις τράπεζες που εργάστηκαν για τη δημόσια προσφορά, σύμφωνα με άτομο με γνώση της συναλλαγής που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ιδιωτικής φύσης του ζητήματος.

    Οι μέτοχοι της Aston Martin πούλησαν το 25% της επιχείρησης και ενεργοποίησαν μία περαιτέρω κατανομή που μπορεί να μειώσει το συνολικό μερίδιο του 66χρονου Al Humaidhi και των άλλων επενδυτών από το Κουβέιτ κατά ποσοστό ως και 2% μέσα στις επόμενες 30 μέρες.

    Στο προσπέκτους της η αυτοκινητοβιομηχανία ξεχώριζε τη Μέση Ανατολή και την Κίνα ως πηγές ισχυρής ζήτησης για τα εμβληματικά βρετανικά αυτοκίνητα, λόγω της αύξησης του ατομικού πλούτου. 14 από τις 160 αντιπροσωπείες της εταιρείας βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ πέντε ακόμα σχεδιάζονται μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ειδικά η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ενισχύει τις πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους: η μέση τιμή για τα αυτοκίνητα που πωλούνται εκεί είναι κατά 40% υψηλότερη από αυτά που πωλούνται στη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μoody’s: Πιστωτικά θετική η άρση των capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Η τουρκική λίρα απέκτησε ανοσία στον πληθωρισμό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Έντονο παρασκήνιο: Οι τράπεζες, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η… bad bank



    ΣΧΟΛΙΑ