• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο όμιλος Louis Vuitton αποσύρεται από το super deal των 16 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Tiffany

    • Bloomberg
    Louis Vuitton: Αύξησε την προσφορά για την εξαγορά της Tiffany & Co. στα 15,7 δισ. δολάρια


    O όμιλος  Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) δήλωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία εξαγοράς  του κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co., επικαλούμενος καθυστερήσεις στην προτεινόμενη συμφωνία των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προέκυψαν από την κίνηση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε γαλλικά αγαθά.

    Η υποχώρηση της ιδιοκτήτριας εταιρεία της Louis Vuitton ακολούθησε μετά την προηγούμενη κίνηση της Tiffany να αναβάλει την καταληκτική ημερομηνία της συμφωνίας που είχε οριστεί προηγουμένως για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του γαλλικού κολοσσού ειδών πολυτελείας.

    Η Tiffany προχώρησε σε αγωγή επιδιώκοντας να επιβάλει την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης. Ο γαλλικός όμιλος προσπαθούσε από την πλευρά του να αξιοποιήσει τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και την πανδημία Covid-19 για να πετύχει χαμηλότερη τιμή, υποστήριξε η εταιρεία κοσμημάτων σε ξεχωριστή δήλωση.

    Οι μετοχές της Tiffany σημείωσαν βουτιά 14% στην προσυνεδρίαση στις ΗΠΑ, ενώ της LVMH έχασαν τα αρχικά κέρδη και υποχώρησαν κατά 0,8% στο Παρίσι.

    LVMH is walking away from Tiffany acquisition

    Η κίνηση της LVMH έρχεται μετά από την κατάρρευση της ζήτησης για είδη πολυτελείας που προκάλεσαν τα lockdowns και το κλείσιμο των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη μείωση των ταξιδιών διεθνώς. Η συμφωνία με την Tiffany, η οποία επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019, θεωρήθηκε ως ένα τρόπος για να ενισχύσει η εταιρεία την παρουσία της στην αγορά κοσμημάτων, που περιλαμβάνει ήδη το brand Bulgari, προσθέτοντας ένα εμβληματικό αμερικανικό εμπορικό σήμα.

    Οι καθαρές καθαρές πωλήσεις της Tiffany μειώθηκαν κατά 29% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου, αν και η εικόνα του ήταν βελτιωμένη σε σχέση με την πτώση κατά 45% που σημείωσε την προηγούμενη περίοδο.

    «Είναι μια εξαιρετική έξοδος για την LVMH», δήλωσε ο Keith Temperton, trader της Lombard Forte Securities, σε ένα email. «Είχαν πληρώσει ένα υψηλότερο τίμημα πριν από την πανδημία για την Tiffany. Δεν προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια τους να ξεφύγουν από όλο αυτό”.

    Παράταση προθεσμίας

    Τον προηγούμενο μήνα το κοσμηματοπωλείο επέκτεινε χρονιά την τελική προθεσμία για τη συμφωνία κατά τρεις μήνες, στις 24 Νοεμβρίου, δίνοντας αφορμή στην LVMH να δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

    Η LVMH δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση σε επιστολή της είχε ζητήσει να καθυστερήσει τη συμφωνία μετά τις 6 Ιανουαρίου 2021, επικαλούμενη τους δασμούς των ΗΠΑ.

    Το αίτημα της κυβέρνησης δεν έχει βάση στη γαλλική νομοθεσία, δήλωσε η Tiffany.

    Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ντελαγουέρ, «απορρίπτει τις προτάσεις της LVMH για να αποφύγει την ολοκλήρωση της εξαγοράς ισχυριζόμενη ότι η Tiffany έχει υποστεί σημαντική ζημιά ή παραβίασε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας συγχώνευσης ή ότι η συναλλαγή είναι κατά κάποιο τρόπο ασυμβίβαστη με τα πατριωτικά της καθήκοντα ως μια γαλλική εταιρεία”, είπε η Tiffany.

    Ο λόγος που προβάλλει η LVMH, ιδίως η επιστολή της κυβέρνησης, είναι «βολικός», αλλά δεν είναι «δικαιολογία που μπορεί να εφεύρει», είπε η αναλυτής της Sanford C. Bernstein, Luca Solca.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ