• πηγή: Bloomberg

    bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο γιος του αγρότη που «πόνταρε» σωστά και έγινε δισεκατομμυριούχος με τη βοήθεια της Goldman Sachs

    • Bloomberg

    Ο Gim Seong-gon ήταν επικεφαλής μίας χαλυβουργικής επιχείρησης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν γοητεύτηκε από την αιολική ενέργεια, διέκρινε στον συγκεκριμένο κλάδο προοπτικές ανάπτυξης, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν και έγινε δισεκατομμυριούχος.

    Με μία πρόσφατη ένεση ρευστότητας από την Goldman Sachs, η εταιρεία του Νοτιοκορέατη, CS Wind Corp. έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο κατασκευαστή αιολικών πύργων στον κόσμο. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν ξέφρενη άνοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ μόνο το 2020 η τιμή τους σχεδόν πενταπλασιάστηκε. Οι προσδοκίες είναι υψηλές για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσινγκτον.

    Ο Gim, 67 ετών, γιος ενός αγρότη, είναι τώρα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Νότια Κορέα. Το μερίδιο 51% που κατέχει στην εταιρεία με την οικογένειά του, εκτιμάται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    H επένδυση της Goldman

    Ο επιχειρηματίας στράφηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2003, ιδρύοντας το πρώτο εργοστάσιο ανεμόμυλων της CS Wind στο Βιετνάμ για να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος εργασίας. Πέντε χρόνια αργότερα, επένδυσε στην εταιρεία με 47,2 δισ. γουόν (43 εκατομμύρια δολάρια) η Goldman Sachs, η οποία τη βοήθησε να επεκταθεί σε επτά χώρες.

    Η CS Wind διαθέτει πλέον εργοστάσια σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, πουλώντας τους αιολικούς πύργους της σε εταιρείες όπως η Siemens Gamesa Renewable Energy, η General Electric και η Vestas Wind Systems. Σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπου ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να δώσει προτεραιότητα στους προμηθευτές που έχουν την έδρα τους στην χώρα.

    Η μετοχή της CS Wind ενισχύθηκε κατά 3% την Τετάρτη, ανακάμπτοντας μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

    Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια βοήθησε στην άνοδο των εταιρειών που κατασκευάζουν από ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες έως ηλιακούς συλλέκτες. Οι επενδύσεις σε έργα και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία και διαμορφώθηκαν στα 501,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, και σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κυρίως ηλιακή και αιολική, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF.

    Κρατική ώθηση

    Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να πιέζουν για την πράσινη ανάπτυξη, ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καλύψουν το 56% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2050, σύμφωνα με ανάλυση της BNEF. Στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θέλει να απαλλάξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035, ενώ η Κίνα σχεδιάζει ανάλογη κίνηση έως το 2060 και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

    Οι υπεράκτιες κατασκευαστικές δραστηριότητες της CS Wind ήταν αυτές που προσέλκυσαν την Goldman Sachs να επενδύσει σε αυτήν το 2008. Η τράπεζα, που έκτοτε αποχώρησε από το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, δήλωσε ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή.

    «Καταφέραμε να συνδυάσουμε το πάθος του προέδρου Gim και την εμπειρία που έχει πάνω από δύο δεκαετίες στον συγκεκριμένο τομέα, με την παγκόσμια εμπειρία και το δίκτυο μας στη βιομηχανία εναλλακτικών και καθαρών τεχνολογιών», δήλωσε η Stephanie Hui, συν-επικεφαλής του τμήματος της Goldman Sachs στην Ασία.

    Αύξηση εσόδων

    Τα έσοδα από την CS Wind υπερδιπλασιάστηκαν τα δύο χρόνια έως το 2019 και αυξήθηκαν κατά 16% στα 695 δισεκατομμύρια γουάν τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, με τα καθαρά έσοδα να εκτινάσσονται κατά 68% στα 49,3 δισεκατομμύρια γουόν. Ωστόσο, περισσότερο από το 80% των πωλήσεων τρίτου τριμήνου της CS Wind προέρχονταν από τρεις πελάτες, καθιστώντας την ευάλωτη σε περίπτωση που ένας από αυτούς τερματίσει τη συνεργασία.

    Για τον Gim, ο οποίος πλήρωσε το κολέγιο δουλεύοντας στο ταχυδρομείο και παραδίδοντας ιδιωτικά μαθήματα, η εταιρεία σηματοδότησε τη μεγάλη αλλαγή της περιουσίας του.

    Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Chung-Ang της Σεούλ, εργάστηκε σε έναν κατασκευαστή ακινήτων και μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Εκεί δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, πριν επιστρέψει στη Νότια Κορέα για να δραστηριοποιηθεί στη χαλυβουργία το 1989.

    Bill Gates: Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων από το fund του δισεκατομμυριούχου – Το νέο στοίχημα

    Elon Musk: Δίνει 100 εκατ. δολάρια έπαθλο για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα

    Michael Platt: Ο trader που νίκησε την πανδημία πετυχαίνοντας απόδοση 95% το 2020

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση