• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Στα 1.500 δολ. με το βλέμμα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

    • Bloomberg


    Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στην αγορά χρυσού εν όψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed σήμερα, κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς.

    Μετά από την απεργία του Σαββατοκύριακου σε σημαντικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, ο χρυσός κινήθηκε δύο ημέρες ανοδικά και τώρα σημειώνει διακυμάνσεις πέριξ των 1.500 δολαρίων ανά ουγγιά. Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για την επίθεση, όπου θα δώσει στη δημοσιότητα τις αποδείξεις συμμετοχής του Ιράν, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

    Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι ετών εντός του 2019, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η ανησυχία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ώθησε τις κεντρικές τράπεζες στην χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής. Η Fed πραγματοποίησε την πρώτη μείωση επιτοκίων σε πάνω από μία δεκαετία τον Ιούλιο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν να δουν αν οι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις, βοηθώντας κατ’ επέκταση την πορεία του χρυσού.

    “Οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν εστιασμένες στη μείωση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας των επιχειρηματικών επενδύσεων και των στοιχείων βιομηχανικής παραγωγής”, δήλωσε ο Benjamin Lu, αναλυτής της Phillip Futures Pte στη Σιγκαπούρη. “Οι αβεβαιότητες στο παγκόσμιο εμπόριο, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη θα ενισχύσουν την στροφή των επενδυτών στο χρυσό”.

    Ο χρυσός κινείται σταθεροποιητικά στα 1.502,47 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη, αφού σημείωσε άνοδο 0,7% τη Δευτέρα και επιπλέον 0,2% την Τρίτη. Η τιμή του έφτασε μέχρι τα 1.557,11 δολάρια στις 4 Σεπτεμβρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,5%, στα 17,9272 δολάρια ανά ουγγιά.

    Μετά τη συνεδρίαση της Fed ακολουθεί μια σειρά συνεδριάσεων των άλλων κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Ελβετίας θα λάβουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε την πολιτική της.

    Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η Citigroup Inc. δήλωσε ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μειωθούν τελικά στο μηδέν, στέλνοντας την τιμή του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ.

    “Οποιαδήποτε αναφορά αυξημένων παγκόσμιων κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στήριξη των τιμών του χρυσού”, ανέφερε η Australia & New Zealand Banking σε σημείωμα της. Ο Πρόεδρος Jerome Powell αναμένεται “να τονίσει ότι η Fed θα κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει την επέκταση”, ανέφερε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ