• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε υψηλό έξι ετών η τιμή του χρυσού

    • Bloomberg


    Το ανοδικό ράλι του χρυσού συνεχίζεται.

    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών σκαρφάλωσε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, καθώς οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν αυξάνουν την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές, με το πρακτορείο ειδήσεων Iranian Students News Agency να αναφέρει ότι ο δρόμος προς μια διπλωματική λύση με την Ουάσινγκτον έχει κλείσει, επικαλούμενος τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Abbas Mousavi.

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τη διάσκεψη κορυφής της G-20 αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου οι Πρόεδροι Donald Trump και Xi Jinping έχουν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το εμπόριο, αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποβαθμίζουν τις προσδοκίες, επιμένοντας ότι η Αμερική δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις για ουσιαστικές κινεζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Ένα άλλο καθοριστικό γεγονός που αναμένουν οι αγορές είναι η ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στη Νέα Υόρκη αργά την Τρίτη, και οι αναφορές του στη νομισματική πολιτική.

    Gold surges to a six-year high on rising uncertainty in markets

     

    Ο χρυσός υποχώρησε αυτόν το μήνα, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε αφού η Fed άνοιξε τον δρόμο για μειώσεις επιτοκίων, κατεύθυνση στην οποία στρέφονται και άλλες κεντρικές τράπεζες.

    Οι επενδυτές εστιάζουν στα πολύτιμα μέταλλα και ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους σε αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού.

    Η Morgan Stanley επισήμανε ότι για το επόμενο εξάμηνο ο χρυσός αποτελεί την κορυφαία επιλογή στα βασικά εμπορεύματα, καθώς η αβέβαιη μακροοικονομική προοπτική τον καθιστά πιο ελκυστική επένδυση.

    Εκτός από τη στάση της Fed για τα επιτόκια, η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν συνέβαλε περαιτέρω στην έντονα ανοδική κίνηση του χρυσού αυτή την εβδομάδα”, με την ευκολότερη διέξοδο – τη διπλωματία – να βρίσκεται πλέον εκτός συζήτησης, σύμφωνα με ιρανικούς αξιωματούχους”, δήλωσε ο Jingyi Pan, αναλυτής της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη.

    “Το μείζον ζήτημα παραμένουν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και κάθε επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσει τις τιμές προς το σημείο αντίστασης των 1.480 δολαρίων” επισημαίνει ο Pan. “Αυτό μπορεί να μην είναι μονόδρομος, λόγω των υπερβολικών αγορών χρυσού που έχουν σημειωθεί, ωστόσο εν μέσω αβεβαιοτήτων, οι επενδυτές μπορεί να είναι πρόθυμοι για επανατοποθετήσεις σε οποιαδήποτε πτώση”.

    Κινέζοι αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προετοιμαστούν για συμβιβασμό προκειμένου να πετύχουν οι συνομιλίες, αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν διατηρήσει μέχρι τώρα σκληρή γραμμή. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται επίσης μετά τις νέες κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα που επέβαλε ο Trump στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, και τους οκτώ ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές.

    “Η διάθεση της παγκόσμιας αγοράς είναι ευμετάβλητη λόγω του φόβου για το άγνωστο και αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο στην αγορά του χρυσού”, δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της Vanguard Markets Pte.

    Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά αυξήθηκε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στα 1.439,21 δολάρια ανά ουγγιά, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2013.

    Την ίδια ώρα το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών.

    Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε κατά 0,3%, η πλατίνα σημείωσε πτώση 0,2% και το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,8%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ