• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο αήττητος Μπερλουσκόνι: Πώς έγινε πλουσιότερος κατά 2 δισ.

    • Bloomberg
    Μπερλουσκόνι

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι


    Ο τροχός μπορεί να γυρίζει για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Πριν από έναν χρόνο, ο 81χρονος πολιτικός βρισκόταν μακριά από την εξουσία και παγιδευμένος σε μια μεγάλη μάχη. Μην έχοντας πλέον πρόσβαση σε δημόσιο αξίωμα μετά την καταδίκη του, το 2013, για φορο-απάτη, ο πρώην τετράκις πρωθυπουργός εκστράτευε κατά των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του τότε πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ενώ η περιουσία του είχε μειωθεί κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Τότε ξέσπασε και η μάχη για τον έλεγχο της Mediaset SpA με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολόρ.

    Η μάχη αυτή, όμως, κινητοποίησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Mediaset, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η τιμή της μετοχής της, ενώ ενισχυμένο πολιτικά εμφανίζεται και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή επιστροφή του στην εξουσία.

    Με τη βοήθεια ενός ράλι του ιταλικού χρηματιστηρίου, ο Μπερλουσκόνι είδε την καθαρή αξία του να αυξάνεται κατά 36,9% από τις 28 Νοεμβρίου 2016, όταν η Vivendi ανακοίνωσε το ενδεχόμενο συμμαχίας με τη Mediaset, προκειμένου να είναι σε θέση οι ευρωπαϊκές εταιρείες media να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να του επιτραπεί ξανά η πρόσβαση σε κάποιο αξίωμα, είδε την καθαρή αξία του να αυξάνεται σε 8,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση της περιόδου από τους πέντε Ιταλούς που περιλαμβάνονται στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

    Η επενδυτική εταιρεία του Μπερλουσκόνι, η Fininvest, έχει μερίδια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων συμμετοχών της, της Mediaset, η οποία είχε συνολική απόδοση 43% από τις 28 Νοεμβρίου 2016, και της Mediobanca SpA, η οποία ενισχύθηκε κατά 62%.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πούλησε τη Μίλαν σε Κινέζους επενδυτές τον Απρίλιο έναντι 740 εκατ. ευρώ, θα περάσει από νέα δίκη τον Φεβρουάριο, ενόψει εκλογών στην Ιταλία. Και, όπως λέει ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli της Ρώμης: «Είναι 81 ετών, οπότε υποθέτω ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές για τον ίδιο, αλλά αντέχει. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, αλλά εγώ, προσωπικά, θα ήμουν πολύ προσεκτικός με οποιαδήποτε προφητεία σε σχέση με τον συγκεκριμένο άνθρωπο».



    ΣΧΟΛΙΑ