• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μολύνει και την Ευρώπη ο φόβος ενός νέου SARS – Απώλειες για LVMH, Kering, Dufry και αμερικανικά futures

    • Bloomberg


    Τέλος -έστω και προσωρινό- φαίνεται να βάζει στο ράλι των επενδύσεων υψηλού ρίσκου ο θανατηφόρος ιός που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην Κίνα, επηρεάζοντας καταλυτικά το επενδυτικό κλίμα στις ασιατικές αγορές.

    Οι traders που κλείνουν θέσεις ενόψει των γιορτών για την έλευση του Σεληνιακού Νέου Έτους είναι πιθανό να επιταχύνουν τις κινήσεις τους, ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ έκαναν «βουτιά» 2,8% και ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έχασε πάνω από 1%.

    Στην Ευρώπη, απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου των πολυτελών ειδών, καθώς πολλές από αυτές έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά και υπάρχει ο φόβος ότι η επιδημία θα επηρεάσει αρνητικά τα ταξίδια και τις δαπάνες σε μια κρίσιμη για την κινεζική αγορά, αλλά και τις ίδιες, εορταστική περίοδο.

    «Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Κίνα κατά τη διάρκεια των γιορτών», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζάκσον Γουονγκ, διευθυντής του τμήματος asset management στην Amber Hill Capital. Πρόσθεσε δε πως «διακρατούμε μεγαλύτερη ρευστότητα και αποφεύγουμε τις μετοχές που έχουν σχέση με τον ταξιδιωτικό κλάδο και κάποιες τεχνολογικές μετοχές που είχαν κάνει άλμα πολύ νωρίτερα».

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η επιδημία έρχεται και αυτή να δοκιμάσει τις αντοχές των μετοχών, μετά τα πολλαπλά ρεκόρ που έχουν σημειωθεί στα χρηματιστήρια από την αρχή του μήνα. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, η αλήθεια είναι ότι οι «ταύροι» των αγορών κατάφεραν να πάνε κόντρα στα πάντα, αψηφώντας από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μέχρι τον εμπορικό πόλεμο και άλλα μέτωπα, αντλώντας στήριξη από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της οικονομίας. Ωστόσο, κατά το παρελθόν, επιδημίες όπως του ιού SARS είχαν επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη S&P 500, έστω και αν στη συνέχεια ο S&P ανέκαμψε γρηγορότερα από τους ασιατικούς.

    Τα futures για τον βασικό αμερικανικό δείκτη έδειχναν πτώση την Τρίτη, μετά τις απώλειες του Hang Seng China Enterprises Index που ξεπέρασαν το 3% στο Χονγκ Κονγκ. Την υποχώρηση του τελευταίου, ωστόσο, επέτεινε η υποβάθμιση του Χονγκ Κονγκ από τον οίκο Moody’s.

    Ποιες μετοχές έπληξε η επιδημία

    Οι αεροπορικές και οι εταιρείες ταξιδίων ήταν από τους μεγάλους χαμένους της συνεδρίασης στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Στην Ευρώπη, η μετοχή της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton έχανε γύρω στο 2,5% και της Kering 3,7%.

    Την ίδια ώρα, η μετοχή της εταιρείας duty-free καταστημάτων Dufry υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο.

    Ο αντίκτυπος, όμως, έγινε αισθητός και πέραν των μετοχών, με τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη να κινούνται ανοδικά, όπως και το γιεν, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλέστερα καταφύγια.



    ΣΧΟΛΙΑ