• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Amancio Ortega: Το επιτυχημένο “στοίχημα” του ιδρυτή της Zara που διπλασίασε τα κεφάλαια του

    • Bloomberg
    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex

    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex


    O Amancio Ortega, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας λιανικής ένδυσης Zara, υπερδιπλασίασε τα χρήματα του μέσα σε τρία χρόνια ποντάροντας σε μία ασυνήθιστη επένδυση για τον ίδιο, που προτιμά να τοποθετεί τα κεφάλαια του στην αγορά ακινήτων.

    Η επενδυτική εταιρεία του μεγιστάνα, Pontegadea Inversiones, αγόρασε στα μέσα του 2018, ποσοστό 9,99% στην εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών Telxius Telecom, που ανήκει στην ισπανική Telefonica, και η αποτίμηση της ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ (4,6 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η American Tower ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πληρώσει 7,7 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 70% περίπου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αποφέροντας στον Ortega απόδοση τουλάχιστον 103%.

    “Όταν η Pontegadea επένδυσε στην Telxius, η επιχείρηση δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο είναι τώρα», δήλωσε ο Ignacio Cantos, διευθυντής επενδύσεων στην ATL Capital στη Μαδρίτη. “Αποδείχθηκε πολύ καλή συμφωνία”.

    Ο Ortega, 84 ετών, παραδοσιακά διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο του, διοχετεύοντας τα έσοδα της μητρικής της Zara, Inditex, στην αγορά ακινήτων, όπου έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία.  Από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας λιανικής το 2001, ο Ortega έχει λάβει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Χαρτοφυλάκιο ακινήτων

    Η αξία των ακινήτων του Ισπανού δισεκατομμυριούχου ανέρχεται στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ (17,2 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά η Pontegadea πέρυσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ευρώπης.

    Η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά ενός κτιρίου γραφείων στο κεντρικό Λονδίνο τον περασμένο μήνα και έχει στην κατοχή της κτίρια ορόσημα, όπως το ιστορικό Haughwout Building του Μανχάταν.

    Το 2019, ο ισχυρός επιχειρηματίας αγόρασε επίσης μερίδιο στην εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Enagas SA. Οι χειριστές πύργων τηλεπικοινωνιών και αγωγών φυσικού αερίου έχουν γενικά προβλέψιμα έσοδα και απαιτούν σχετικά μικρή επένδυση κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν τον Ortega.

    Γιος ενός εργάτη σε σιδηροδρόμους, ο Ortega είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας με περιουσία αξίας 66,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Οι αποδόσεις του από τη συμφωνία με την Telxius Telecom, που θα είναι σε μετρητά, θα τον βοηθήσουν να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην Inditex, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα της. Η περιουσία του Ortega υποχώρησε κατά 9 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως.

    Amancio Ortega: Ο ιδρυτής των Zara δημιούργησε μία αυτοκρατορία 17,2 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων

    Bernard Arnault: Γιατί η πώληση της Carrefour θα ζημιώσει τον μεγιστάνα της Louis Vuitton

    Πώς ο Τραμπ «διέγραψε» 5 δισ. από την περιουσία των ιδρυτών της Xiaomi

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ