• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Mark Mobius: Αγοράστε χρυσό σε οποιοδήποτε επίπεδο

    • Bloomberg
    Mark Mobius: Επενδύστε σε χρυσό το 10% του χαρτοφυλακίου σας

    Mark Mobius


    Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius έδωσε λευκή επιταγή για την αγορά χρυσού, υποστηρίζοντας ότι η συσσώρευση του πολύτιμου μετάλλου θα φέρει μακροπρόθεσμα κέρδη, καθώς η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κυριότερων κεντρικών τραπεζών και η άνοδος των κρυπτονομισμάτων ενισχύουν τη ζήτηση για τα λεγόμενα “σκληρά” περιουσιακά στοιχεία. Οι τιμές αυξήθηκαν.

    “Η μακροπρόθεσμη προοπτική του χρυσού είναι ανοδική και πάλι ανοδική και ο λόγος για τον οποίο το λέω αυτό είναι ότι η προσφορά χρήματος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο” υποστηρίζει ο Mobius, ο οποίος ίδρυσε το Mobius Capital Partners LLP πέρυσι μετά από τρεις δεκαετίες θητείας στην Franklin Templeton Investments, μιλώντας στο Bloomberg TV. Πρόσθεσε: “Νομίζω ότι πρέπει να αγοράζετε σε οποιοδήποτε επίπεδο, ειλικρινά.”

    Ο χρυσός κατέγραψε αυτό το μήνα υψηλό έξι ετών με αφορμή τις προοπτικές για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία έχει επηρεαστεί από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να προειδοποιεί ότι η ύφεση μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα, οι επενδυτές συρρέουν στα ETFs του χρυσού.

    “Με τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια, πρόκειται να εκτυπώσουν σαν τρελοί”, δήλωσε ο Mobius, ο οποίος προτείνει την κατανομή περίπου 10% ενός χαρτοφυλακίου σε ράβδους χρυσού. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη, δεν αναφέρθηκε σε τιμή στόχο για το μέταλλο.

    Ο αυξανόμενος ρόλος των ψηφιακών νομισμάτων όπως το Bitcoin, προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με την αγορά των πολύτιμων μετάλλων, τόσο για την εγγενή αξία τους όσο και για το αν η αυξανόμενη δημοτικότητά τους θα περιορίσει το ενδιαφέρον για παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, το χρυσό. Για τον Mobius, η έλευσή τους θα ενισχύσει την κατανάλωση χρυσού.

    “Έχετε όλα αυτά τα νομίσματα, τα νέα νομίσματα που μπαίνουν στο παιχνίδι”, είπε. “Τα αποκαλώ “psycho-νομίσματα”, επειδή είναι θέμα πίστης αν πιστεύετε στο Bitcoin ή σε οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα. Νομίζω ότι με την άνοδο τους, θα υπάρξει ζήτηση για πραγματικά, ισχυρά περιουσιακά στοιχεία, και αυτά περιλαμβάνουν το χρυσό.”

    Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά -η οποία ανήλθε στα 1.535,11 δολ. ανά ουγγιά στις 13 Αυγούστου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013 – σημείωσε άνοδο έως 0,5% στα $ 1.503,46 την Τρίτη και έχει αυξηθεί κατά 17% φέτος. Ο Mobius προέβλεψε σωστά στις αρχές Ιουλίου ότι οι τιμές θα φτάνουν τα 1.500 δολάρια.

    Καθώς εμφανίζονται ενδείξεις για παγκόσμια επιβράδυνση, οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν μέτρα. Η Fed μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία, ενώ οι αρχές στην Κίνα παρείχαν στοχευμένη στήριξη.

    “Νομίζω ότι θα δούμε χαμηλότερα επιτόκια στην Κίνα και αλλού”, δήλωσε ο Mobius.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ