• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ: Προβλέπει νέες αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ σε 10 ημέρες

    • Bloomberg
    ΕΚΤ-Covid-19: Η βραδύτητα των εμβολιασμών αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους επενδυτές να προετοιμαστούν για νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη νομισματική τόνωση σε 10 ημέρες.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ληφθούν νέα μέτρα το επόμενο έτος για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ μετά τη λήξη του τρέχοντος  έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

    Λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και αναγνώρισε ότι μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ης Ιουλίου – που προηγουμένως αναμενόταν χωρίς εκπλήξεις – θα έχει “μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές “.

    «Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση”, δήλωσε την Κυριακή από τη Βενετία, μετά τη συνάντηση των 20 υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών. “Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας, σίγουρα θα επανεξεταστεί η οδηγία προσεχώς”, τόνισε.

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα στήριξης

    Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει πως το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) θα τρέξει «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει η «μετάβαση του σε μια νέα μορφή», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να το αναλύσει.

    Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί πότε θα μπορούσε να μειωθεί η τόνωση, λέγοντας μόνο ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» για την ανάκαμψη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αποτελεί απειλή για τις προσπάθειες επιστροφής στην κανονική ζωή. Ενώ ο πληθωρισμός θα καταγράψει αύξηση φέτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα αυτή θα είναι προσωρινή.

    «Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να δημιουργούμε την προσδοκία ότι η έξοδος θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Νωρίτερα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% και διαπραγματεύονταν στα 1,1867 δολάρια.

    Κριστίν Λαγκάρντ: Προβλέπει νέες αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ σε 10 ημέρες

     

    Η προσέγγιση της ΕΚΤ διαχωρίζει την πολιτική της από αυτή ορισμένων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συζητούν ήδη πότε θα αρχίσουν να περιορίζουν το πρόγραμμα τόνωσης, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ