• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κοντά στα 72 δολάρια το πετρέλαιο – Εκτιμήσεις Citigroup και DBS Bank για 80 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πορεία της παγκόσμιας αγοράς αργού σε σχέση με την απόφαση της Fed να βάλει σταδιακά τέλος στην χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε λόγω πανδημίας.

    Το West Texas Intermediate κινούνταν χαμηλότερα κατά 0,5% ενώ πτωτικά κινήθηκε και το Brent. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τη μείωση των μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα προχωρήσουν σε δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε το δολάριo, ενώ επηρέασε αρνητικά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο συγκεκριμένο νόμισμα.

    WTI has surged this year as holdings at the Cushing hub get drawn down

    Ωστόσο, η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια ισχυροποίησης καθώς η πανδημία υποχωρεί. Μια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξε ότι τα εγχώρια αποθέματα αργού βυθίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκε η κινητικότητα. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε σε συνέδριο ότι η επιφυλακτική προσέγγιση του ΟΠΕΚ + σχετικά με την αναζωογόνηση του εφοδιασμού αποδίδει, δείχνοντας ότι στηρίζει τη συγκεκριμένη θέση.

    Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι φέτος, με το West Texas Intermediate να σκαρφαλώνει στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, καθώς η διάθεση των εμβολίων Covid-19 άνοιξε το δρόμο για άρση των περιορισμών κατά του ιού. Ακόμη και με την αύξηση της κατανάλωσης και τη μείωση των αποθεμάτων, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του επέστρεψαν μόνο ένα μικρό μέρος της προσφοράς που αφαίρεσαν από την αγορά πέρυσι για να σώσουν τις τιμές. Η συμμαχία θα συγκεντρωθεί εκ νέου την 1η Ιουλίου για να ορίσει την περαιτέρω στρατηγική της.

    «Αρχικά πιστεύαμε ότι το πετρέλαιο θα έφτανε τα 70 δολάρια το βαρέλι, αλλά τώρα φαίνεται πιθανό να φτάσει στα 80 δολάρια το βαρέλι μέσα στο τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Suvro Sarkar, αναλυτής του κλάδου ενέργειας της DBS Bank. «Η κίνηση της Fed είναι πιθανό να επηρεάσει άλλα εμπορεύματα περισσότερο από το πετρέλαιο».

    Τα συμβόλαια Ιουλίου WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,5% στα 71,79 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Αυγούστου του brent υποχώρησαν κατά 0,4%, στα 74,06 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Οι προοπτικές παραμένουν θετικές, σύμφωνα με την Citigroup, η οποία δήλωσε ότι το brent μπορεί σύντομα να φτάσει στα 80 δολάρια το βαρέλι.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ