• Business

    Καύσιμα: Δυναμικό rebound μετά την άρση του lockdown – Αύξηση 17% για το diesel κίνησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    καυσιμα


    Επιστρέφουν σταδιακά τα χαμόγελα στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, με φόντο την αισθητή ανάκαμψη της ζήτησης μετά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και την επανεκκίνηση περισσότερων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανάλωση καυσίμων τον Μάιο παρουσίασε σημάδια σοβαρής αναθέρμανσης, με τις βενζίνες να σημειώνουν άνοδο 11% και το diesel κίνησης κατά 7% ενώ θετικό είναι το πρόσημο και τις πρώτες δυο εβδομάδες του Ιουνίου (βενζίνες +3% και το diesel κίνησης +17%). «Βλέπουμε να βελτιώνονται σταθερά τα νούμερα. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα πράγματα βαίνουν προς μια κανονικότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά άνθρωπος με καλή γνώση του χώρου των πετρελαιοειδών.

    Το «rebound» του Μαΐου οδήγησε και στη συρρίκνωση των απωλειών. Έτσι, στους πρώτους πεντέμισι μήνες του 2021, η κατανάλωση καυσίμων υποχωρεί συνολικά περίπου 20% ενώ στα καύσιμα κίνησης έχει σχεδόν ισορροπήσει η κατάσταση. Η κάμψη του 20% αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο μειώθηκε στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 40%.

    Παράγοντες της αγοράς δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς, τονίζοντας ωστόσο πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο «για το πού θα καθίσει η μπίλια». «Το πόσο καλά θα πάει η φετινή χρονιά και σε τι βαθμό θα ανακτήσουμε το χαμένος έδαφος του 2019, που ήταν μια κανονική χρονιά θα κριθεί από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο», σημειώνουν και προσθέτουν πως η τουριστική κίνηση αποτελεί βαρόμετρο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

    Όσον αφορά στη πορεία των τιμών, εκτιμάται πως μπορεί να κινηθούν και ελαφρώς ψηλότερα επίπεδα με δεδομένη την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας μετά το σοκ της πανδημίας και την απελευθέρωση των μετακινήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Σαράντης (Όλυμπος): Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της «Κλιάφας» – Τι λέει για CVC, εξαγορές και Χρηματιστήριο

    Σούπερ μάρκετ: Ρίχνονται στη «μάχη» της διανομής self-test από αρχές Ιουλίου (;) – Τα νέα σενάρια και τα σημεία προβληματισμού

    Εστίαση: «Άρχισαν τα… όργανα με προσδοκίες για αναθέρμανση της κίνησης» – Στοίχημα ο τουρισμός



    ΣΧΟΛΙΑ