• Ενέργεια

    WSJ: Ο OPΕC εξετάζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου – Διαψεύδει η Σαουδική Αραβία (upd)

    • NewsRoom


    Το πετρέλαιο κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες του και να επιστρέψει από τα χαμηλά Ιανουαρίου που βρέθηκε νωρίτερα, αφού η Σαουδική Αραβία διέψευσε ένα δημοσίευμα ότι συζητά για αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται πλέον κοντά στα 86,4 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι, στέλνοντας το μάλιστα για λίγη ώρα σε κατάσταση «contango» (οι τιμές spot ήταν φθηνότερες από τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης).

    Παράλληλα το WTI Δεκεμβρίου, το οποίο νωρίτερα υποχωρούσε κατά 6%, πλέον έχε περιορίσει τις απώλειες του στο 1,5% και διαπραγματεύεται πάνω από το 78,7 δολάρια το βαρέλι.

    Η Σαουδική Αραβία διέψευσε τις αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ενόψει του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε  η Wall Street Journal, η κίνηση του Οργανισμού αναμένεται να έρθει μία ημέρα πριν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικών πετρέλαιο (5 Δεκεμβρίου), γεφυρώνοντας ένα μέρος από το χάσμα που προέκυψε με την κυβέρνηση Μπάιντεν έπειτα από την πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση μείωσης της παραγωγής.

    Τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ και σύμμαχοί του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία – ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν ισχυρή περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξουν τις τιμές, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου.

    Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει τον Οργανισμό ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πιέσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ενώ είχε εκλάβει την κίνηση και ως επίθεση προς τον ίδιο τον Μπάιντεν καθώς ερχόταν λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι συζητήσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προέκυψαν όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν έκρινε την περασμένη Πέμπτη πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τη βάναυση δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

    Όπως σχολιάζει η WSJ, η εν λόγω απόφαση εκλαμβάνεται ως παραχώρηση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, η οποία ενισχύει τη θέση του ως de facto ηγέτη του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από μήνες προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τον απομονώσει.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συζητήσεις για αύξηση της παραγωγής –  που είθισται να ασκεί πίεση στις τιμές – έρχονται σε μια περίοδο που το πετρέλαιο κινείται ήδη πτωτικά, με απώλειες περίπου 10% από την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη.

    Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος είχε υποστηρίξει ότι η δικαστική ασυλία του Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει μηνυθεί σε αμερικανικό αστικό δικαστήριο για τη δολοφονία, δεν έχει “καμία σχέση” με τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Ριάντ.

    Διαβάστε επίσης

    Τιμολόγια ρεύματος: Πόσο θα πληρώσουμε τον Δεκέμβριο – Οι χρεώσεις των προμηθευτών



    ΣΧΟΛΙΑ