• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κόλλησαν στη γραφειοκρατία οι αιολικές επενδύσεις στη Γερμανία – Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας

    • Bloomberg
    Ανεμογεννήτριες


    Δραματικές επιπτώσεις για τη γερμανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας αναμένεται να έχει η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κατασκευή επίγειων ανεμογεννητριών, η οποία και απειλεί να «σκοτώσει» το 40% των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

    Βασική αιτία για αυτήν την εξέλιξη θεωρείται ότι αποτελούν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, οι οποίοι καθυστερούν τις διαδικασίες αδειοδότησης πολλών επενδυτικών σχεδίων, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν ακόμη και τα δύο χρόνια.

    Ως αποτέλεσμα, εταιρείες ανάπτυξης και επενδυτές αποφεύγουν να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς και με πολλά επενδυτικά σχέδια παγιδευμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων έχει ουσιαστικά σταματήσει, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

    Όπως σημειώνει σε σχετική έκθεσή της για λογαριασμό της ένωσης κατασκευαστών VDMA η εταιρεία Psephos, κινδυνεύουν να χαθούν από τον κλάδο έως και 25.000 θέσεις εργασίας, από 65.000 που είναι σήμερα, ενώ το επίγειο δυναμικό υποχώρησε από τα 5,3 γιγαβάτ που ήταν το 2017 στα 2,4 γιγαβάτ πέρυσι και σε μόλις 0,3 γιγαβάτ στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Η ισχύς αυτή απέχει σημαντικά από τα 4,7 γιγαβάτ καθαρού νέου επίγειου δυναμικού που χρειάζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ετησίως η Γερμανία για να αυξήσει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 65%, από 43% περίπου που είναι σήμερα.

    Σημειώνεται ότι η Γερμανία φιλοξενεί σήμερα περίπου 30.000 επίγειες ανεμογεννήτριες σε λειτουργία, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ