• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Σαουδάραβες αναρωτιούνται εάν ένα ακόμη μεγάλο ταμπού της χώρας τους φτάνει στο τέλος του

    • Bloomberg

    Ριάντ, Σαουδική Αραβία


    Τα φώτα είναι χαμηλά και το παιχνίδι ακούγεται δυνατά από τα μεγάφωνα σε ένα αθλητικό μπαρ στο κέντρο του Ριάντ. Γυναίκες σκαρφαλωμένες στα σκαμπό του μπαρ πίνουν γουλιές από τα mojitos βατόμουρο μπροστά στις μεγάλες οθόνες που καλύπτουν τον τοίχο και ξεσπούν σε γέλια όταν η ποδοσφαιρική τους ομάδα βάζει γκολ.

    Αυτή είναι η Σαουδική Αραβία και φυσικά υπάρχει ένα πράγμα που λείπει: το αλκοόλ. Τα ποτά είναι μη αλκοολούχα επειδή απαγορεύεται το αλκοόλ. Αλλά καθώς η χώρα βρίσκεται στην φάση ενός κοινωνικού μετασχηματισμού, οι Σαουδάραβες αρχίζουν τώρα να αναρωτιούνται – μερικοί με ενθουσιασμό, πολλοί με ανησυχία – αν μπορεί να αρχίσει να καταρρίπτεται ένα ακόμη ταμπού της πιο αυστηρής χώρας του Ισλάμ.

    Υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, η χώρα δέχθηκε τη διεθνή κατακραυγή για τη δολοφονία ενός συντάκτη εφημερίδας με έδρα τις Η.Π.Α. και για τη φυλάκιση ακτιβιστών και διακεκριμένων κληρικών. Ωστόσο, υπάρχει μια χαλάρωση των πραγμάτων που βοηθούν στην προώθηση της ρητορικής της ηγεσίας για μια οικονομική και κοινωνική επανάσταση.

    Πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο οι γυναίκες να μπορούν να αναμειγνύονται ελεύθερα με τους άνδρες, πόσο μάλλον να οδηγούν. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα για τη νομιμοποίηση του αλκοόλ ή αν αυτό θα ισχύσει μόνο για τους αλλοδαπούς, το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες μιλούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αξιοσημείωτο.

    Στελέχη έχουν επισημάνει σε ξένους επισκέπτες ότι οι περιορισμοί στο ποσό αναμένεται να χαλαρώσουν στη Σαουδική Αραβία το επόμενο έτος. Οι αλλοδαποί που συνεργάζονται στενά με κυβερνητικούς φορείς μαθαίνουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται την παροχή αδειών εισαγωγής.

    Ο μεγάλος στόχος του πρίγκιπα Mohammed bin Salman είναι να συνδέσει τη Σαουδική Αραβία με την παγκόσμια αγορά και να δημιουργήσει έναν προορισμό που να είναι ελκυστικός για διεθνείς προσωπικότητας, όπως είναι το Ντουμπάι. Ο πρίγκιπας θέλει οι επιχειρήσεις να ανθίσουν και οι τουρίστες να συρρέουν στα μεγάλα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας που σχεδιάζει να χτίσει.

    Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για το σχολιασμό του άρθρου.

    Ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman

    Σε μια συνέντευξη του στο Bloomberg τον Οκτώβριο, ο πρίγκιπας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρει έναν ξένο διευθύνοντα σύμβουλο πρόθυμο να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία για να διευθύνει το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, επειδή όλοι προτιμούν να ζουν στο Ντουμπάι. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιοχής είναι ότι οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να πίνουν εκεί με άδεια και οι περιορισμοί έχουν αρθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Οι κάτοικοι μπορούν τώρα με άδεια χρήσης να παραγγείλουν αλκοόλ σε εστιατόρια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

    “Η ποιότητα ζωής και ο τρόπος ζωής δεν είναι καλοί”, είπε ο πρίγκιπας. “Θέλουν να εργαστούν μία εβδομάδα στο Ντουμπάι και μία εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία.” Ωστόσο, οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να γίνουν “χωρίς να αλλάξουν οι νόμοι και η θρησκεία της Σαουδικής Αραβίας”, είπε.

    Δεν είναι ότι το ποτό δεν είναι διαθέσιμο, αλλά ότι η Σαουδική Αραβία μοιάζει περισσότερο με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Η μαύρη αγορά ευδοκιμεί και η εγχώρια παρασκευή πωλείται σε ανοιχτά μπαρ που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών που εξυπηρετούν τους αλλοδαπούς.

    Ένα μπουκάλι λαθραίο κρασί κοστίζει περίπου 800 ριάλ ($ 213), ενώ τα “σκληρά” ποτά, όπως το ουίσκι ή το τζιν πλησιάζουν στα 1.200 ριάλ.  Οι διπλωματικές συνοικίες του Ριάντ – μια περιφραγμένη γειτονιά γεμάτη πρεσβείες – διαθέτουν κρυφά μπουκαλια με αλκοολούχα. Ορισμένες σαουδαραβικές κατοικίες είναι τόσο καλά εξοπλισμένες, ώστε ένας οικοδεσπότης να ρωτήσει ποιο είδος λευκού ή κόκκινου κρασιού θα ήθελαν οι φιλοξενούμενοί του.

    Υπάρχουν φήμες ότι η οικονομική περιοχή του βασιλιά Abdullah , μια ειδική ζώνη στο βόρειο Ριάντ, σκέφτεται να επιτρέψει το αλκοόλ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

    Ο προβληματισμός για την απαγόρευση του ποτού και τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να μετρήσει τις αντιδράσεις των πολιτών πριν λάβει τις αποφάσεις της. Και όπως πάντα, ο κόσμος είναι μοιρασμένος αφού πρόκειται για μία βαθιά συντηρητική κοινωνία.

    Ριάντ

    Υπάρχουν και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή που απαγορεύουν επίσης το αλκοόλ, όπως το Ιράν, το Σουδάν και το Κουβέιτ. Σε πολλές από αυτές που δεν έχουν απαγορεύσεις υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί, ακόμη και αν μερικές φορές παραβλέπονται. Στο Ντουμπάι, το αλκοόλ μπορεί να σερβιριστεί μόνο σε μια εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση και οι παραβάτες τιμωρούνται ακόμη και με φυλάκιση. Στην Αίγυπτο, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να σερβίρουν στους Αιγυπτίους αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι και Σαουδάραβες που είναι κοντά στην κυβέρνηση λένε ότι το αλκοόλ δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτραπεί επειδή η χώρα αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό βασίλειο της Μέκκας και θεωρείται η γενέτειρα της πίστης. Η Σαουδική Αραβία πρέπει να παραμείνει προπύργιο της ισλαμικής ηθικής, υποστηρίζουν.

    Εάν υπάρχει κάποια ανατροπή της απαγόρευσης στη Σαουδική Αραβία, η προσδοκία είναι ότι θα είναι μερική. Οι άδειες μπορούν να χορηγηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε νέα θέρετρα.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ