• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η πανδημία του 1918 συνδέθηκε με την άνοδο των Ναζί, υποστηρίζει μελέτη

    • Bloomberg


    Προειδοποίηση για πιθανές πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας, περιλαμβάνει έγγραφο της Federal Reserve της Νέας Υόρκης που δείχνει την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ της πανδημίας γρίπης του 1918 και της ανόδου του Ναζιστικού Κόμματος στη Γερμανία.

    Η μελέτη δείχνει ότι οι πόλεις με τα περισσότερα θύματα είδαν μείωση των κοινωνικών δαπανών και ότι «οι θάνατοι από τη γρίπη το 1918 σχετίζονται με την αύξηση του ποσοστού των ψήφων που κέρδισαν οι δεξιοί εξτρεμιστές».

     

    Pandemic Response

    «Αυτό ισχύει ακόμη και όταν ελέγξουμε την εθνική και θρησκευτική σύσταση μιας πόλης, την ανεργία στην περιοχή, την προηγούμενη δεξιά ψήφο και άλλα τοπικά χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι οδηγούν στην αύξηση του εξτρεμιστικού ποσοστού», έγραψε ο οικονομολόγος Kristian Blickle. «Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την πανδημία γρίπης του 1918-1920 διαμόρφωσαν βαθιά τη γερμανική κοινωνία».

    Με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση σε περίοδο ειρήνης, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα – από την εποχή της ύφεσης κατά την οποία ήρθαν στην εξουσία οι Ναζί – ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου ιού, η έκθεση υπογραμμίζει τον κίνδυνο να υπάρξουν κοινωνικές επιπτώσεις εάν οι κυβερνήσεις δεν το κάνουν αρκετές ενέργειες.

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρότρυνε τις χώρες να ξοδέψουν όσα μπορούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Το έγγραφο της Fed της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι η πανδημία του 1918 μπορεί να άλλαξε κατά πολύ τις «κοινωνικές προτιμήσεις» των νεότερων ανθρώπων, καθώς και να προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των αλλοδαπών.

    «Είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας», έγραψε ο συγγραφέας. «Ωστόσο, η μελέτη προσφέρει μια νέα συμβολή στη συζήτηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πανδημιών».



    ΣΧΟΛΙΑ