• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μυστηριώδης μετοχή με κέρδη 2.574% που κάνει τους επενδυτές να τρίβουν τα χέρια τους

    Wall Street


    Μία εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Αμπού Ντάμπι κάνει τους επενδυτές και τους traders να τρίβουν τα χέρια τους μετά από την άνοδο κατά 2.574% που σημείωσε η μετοχή της κατά τους τελευταίους 12 μήνες, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

    Η International Holdings Co. PJSC (IHC) το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της οποίας προήλθε το 2019 προήλθε από μία εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από περίπου 139 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Το ξέφρενο ράλι των μετοχών της δεν έχει επηρεαστεί από την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς μετοχών που προκάλεσε φέτος η πανδημία ή από την βουτιά των τιμών του πετρελαίου που επηρέασε τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 313% το 2020.

    Η αδιάκοπη άνοδος είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως η μετοχή με τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες μεταξύ εταιρειών αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω, και η International Holdings Co. είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος εισηγμένος όμιλος στα Η.Π.Α. με βάση τη χρηματιστηριακή της αξίας, μετά τις Emirates Telecom Group Co., First Abu Dhabi Bank PJSC, Emirates NBD PJSC και DP World Plc.

     

    IHC shares have jumped 2,574% in the past 12 months

    Η εξωφρενική άνοδος των μετοχών δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί: Στο τέλος του περασμένου έτους, η εταιρεία είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με καθαρά κέρδη για το έτος στα 138 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της. Προχώρησε σε αρκετές εξαγορές από τις αρχές του 2019, αν και καμία από αυτές δεν πραγματοποιήθηκε σε υψηλές τιμές. Η PAL Cooling Holding LLC χαρακτηρίζεται μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, αφού η IHC εξέδωσε νέες μετοχές αξίας περίπου 357 εκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσει για την εξαγορά.

    Η μετοχή της ενισχύονταν κατά 0,1% στα 25,62 ντιρχάμ στο Άμπου Ντάμπι, με τον τοπικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,7%.

    Παρά την ισχυρή άνοδο των μετοχών κατά την προηγούμενη χρονιά, ο όγκος των συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Τους τελευταίους 12 μήνες από τις 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν 9.585 διαφορετικές συναλλαγές στη μετοχή, κατά μέσο όρο 30,9 τεμάχια ανά ημέρα.

    Στις 13 Απριλίου, την ημέρα με τον υψηλότερο όγκο μετοχών φέτος, δώδεκα διαφορετικές μεγάλες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στα 17,24 ντιρχάμ (4,69 δολάρια), αύξηση 15% από το προηγούμενο κλείσιμο. Την επόμενη μέρα, δύο μεγάλες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε τιμές 18,22 ντιρχάμ και 18,32 ντιρχάμ, αντίστοιχα, και η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 13%. Μόνο σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε κατά περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σε δήλωσή της στο χρηματιστήριο στις 15 Απριλίου, η IHC ανακοίνωσε ότι η αλλαγή της τιμής τις δύο αυτές ημέρες οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης (bid) και στην έλλειψη εντολών (ask) στην αγορά. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την αποκάλυψη «όλων των γεγονότων που ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής και τη συμμόρφωση με όλους τους ελέγχους της διοίκησης και τους κανόνες διαφάνειας”.

    Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της IHC είναι η Royal Group for Corporate Management LLC, με επικεφαλής τον Σεΐχη Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, ο οποίος έγινε πρόεδρος της IHC τον Απρίλιο. Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, η Pal Group of Companies LLC, είναι θυγατρική του Royal Group που έλαβε μετοχές  ως πληρωμή για την πώληση της PAL Cooling πέρυσι. Μαζί, οι δύο μέτοχοι κατέχουν πάνω από το 80% του εισηγμένου ομίλου.

    Ο σεΐχης Tahnoon είναι επίσης πρόεδρος της ADQ, πρώην γνωστής ως Abu Dhabi Development Holding Co., μιας μεγάλης εταιρείας στο, πλούσιο σε πετρέλαιο, εμιράτο, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία σε αρκετές διαφορετικές βιομηχανίες, όπως το Χρηματιστήριο Αξιών του Αμπού Ντάμπι, το χρηματιστήριο στο οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές της.

    Περισσότερα στοιχεία για την IHC:

    -13 μέτοχοι κατείχαν το 97% της εταιρείας από το τέλος του 2019.

    -Η IHC ιδρύθηκε αρχικά ως International Fish Farming Co., με την επωνυμία Asmak, έως το 2017/2018, όταν άλλαξε αντικείμενο ως «εταιρεία χαρτοφυλακίου για στρατηγικές επενδύσεις», σύμφωνα με παρουσίαση στον ιστότοπό της.

    -Ως μέρος των προοπτικών που παρουσιάζει η έκθεση της για το 2019, η εταιρεία ανέφερε «έναν σαφή στόχο ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της μέσω στρατηγικών εξαγορών και συνδυασμών επιχειρήσεων» και ότι  «εργάζεται για τη δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου για καλύτερη διαχείριση κεφαλαίων» σε επίπεδο ομίλου.

    Η IHC, η Royal Group και η θυγατρική της Pal Group δεν απάντησαν στις τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι δεν θέλησε να σχολιάσει την αύξηση της τιμής των μετοχών. Η Αρχή Κινητών Αξιών και Εμπορευμάτων των Η.Π.Α. δήλωσε ότι η αποκάλυψη αποτελεί ευθύνη του χρηματιστηρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί το Bloomberg, κανένας αναλυτής μετοχών δεν καλύπτει το συγκεκριμένο τίτλο, παρά το μέγεθός του. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρεις αναλυτές καλύπτουν τις περισσότερες μετοχές εταιρειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις Η.Π.Α. αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω.

    Τον Ιανουάριο, η EFG-Hermes δήλωσε σε σημείωμα ότι, μετά την αύξηση της τιμής της μετοχής, αυτή θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI Inc. για τις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που θα παροτρύνει τους παθητικούς επενδυτές που παρακολουθούν τον δείκτη να αγοράσουν τον τίτλο.

    Ωστόσο, σε ερώτημα του Bloomberg, ο πάροχος δεικτών αρνήθηκε να σχολιάσει εάν σκέφτεται να προσθέσει την IHC στους δείκτες του. Η χρηματιστηριακή αξία, η ελεύθερη κυκλοφορία, οι όγκοι συναλλαγών και τα όρια ξένης ιδιοκτησίας συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών κριτηρίων που χρησιμοποιεί η MSCI στις αποφάσεις της σχετικά με τις εταιρείες που εισέρχονται στους δείκτες της. Η MSCI ζητά επίσης οι μετοχές να έχουν «υγιή μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη ρευστότητα», σύμφωνα με τη μεθοδολογία της.

    Τον περασμένο Μάρτιο, η FTSE Russell πρόσθεσε την IHC στο FTSE Micro Cap Index, με βάση τα δεδομένα συναλλαγών από το τέλος του περασμένου έτους. Ερωτηθείς για την προσθήκη του τίτλου στην κατηγορία micro cap και το due diligence που πραγματοποιήθηκε πριν από την ένταξη του, ένας εκπρόσωπος του FTSE Russell είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες εταιρείες.



    ΣΧΟΛΙΑ