• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι μεγιστάνες που κέρδισαν δισεκατομμύρια από την έκρηξη της αγοράς ακινήτων στη Ρωσία

    • Bloomberg

    Sergey Gordeev


    Οι μεγιστάνες της Ρωσίας δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες μετά από την κίνηση της κυβέρνησης της χώρας να ενισχύσει την αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας στην εκτίναξη της αγοράς ακινήτων.

    Ο Sergey Gordeev, ο βασικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου PIK, είδε την περιουσία του φέτος να υπερδιπλασιάζεται φτάνοντας στα 8,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, καθώς οι μετοχές της κατασκευαστικής εταιρείας κατέγραψαν τεράστια άνοδο.

    Τα μερίδια του Pavel Golubkov και του Mikhail Kenin στην εταιρεία ακινήτων τους, Samolet Group, έχουν αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια έκαστο, καθώς οι μετοχές της υπερπενταπλασιάστηκαν το 2021.

    Οι παράγοντες της άνθησης

    Οι αγορές ακινήτων σε όλο τον κόσμο αναθερμάνθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, καθώς ευνοήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια, τη μειωμένη προσφορά και τη ζήτηση από ανθρώπους που έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και προχώρησαν σε αγορές μεγαλύτερων κατοικιών ή έκαναν νέες επενδύσεις.

    Οι ίδιοι παράγοντες επηρέασαν και την αγορά ακινήτων της Ρωσίας, ωστόσο εκεί έπαιξε σημαντικό ρόλο και μία ακόμη εξέλιξη: η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε ένα πρόγραμμα επιδότησης ενυπόθηκων δανείων τον Απρίλιο του 2020 για να τονώσει τη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας και παράλληλα σημειώθηκε πτώση στο βασικό εξαγωγικό εμπόρευμα της χώρας, το πετρέλαιο.

    Οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί έκτοτε και η Samolet, εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

    Υπάρχει «τεράστια» ζήτηση για στέγαση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Anton Elistratov σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας τις μεγάλες ροές ανθρώπων προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις. «Αλλά η προσφορά είναι πολύ περιορισμένη».

    Οι τιμές των κατοικιών της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 14,4% στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση της Knight Frank, Global House Index Price, τοποθετώντας τη χώρα στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στις αυξήσεις τιμών.

    Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στα 545 δισεκατομμύρια ρούβλια (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο κατά 150% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία έρευνας ακινήτων Cian.

    Mortgage Frenzy

    Φόβοι για φούσκα

    Από τον περασμένο Ιούλιο, οι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για τη βιωσιμότητα της άνθησης της αγοράς ακινήτων.

    Οι επιδοτήσεις για τον κορονοϊό κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μία τεράστια φούσκα στην αγορά κατοικιών της χώρας, λόγω των ανθρώπων που δεν είναι αρκετά φερέγγυοι για να πάρουν στεγαστικά δάνεια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Alexei Moiseev σε διαδικτυακή διάσκεψη εκείνο τον μήνα.

     

     

    Day Two of the St Petersburg International Economic Forum 2021
    Elvira Nabiullina

    «Το ενυπόθηκο δάνειο έχει διάρκεια πολλά χρόνια και πρέπει να αποπληρωθεί”, επισήμανε η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Θα πρέπει να υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο οικογενειακού εισοδήματος για αυτό”.

    Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα των Ρώσων μειώθηκαν πολύ κατά τις δύο πιο πρόσφατες προεδρικές θητείες του Πούτιν, από τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

    Property prices in Moscow have surged in the pandemic

    Τον Ιούνιο, ο Πούτιν διέταξε να παραταθεί το πρόγραμμα επιδότησης υποθηκών κατά ένα έτος έως τον Ιούλιο του 2022, αλλά με αυστηρότερους όρους. Η κυβέρνηση αύξησε το επιδοτούμενο ποσοστό αγοράς νέων διαμερισμάτων στο 7% από 6,5% και μείωσε το όριο στεγαστικών δανείων σε όλη τη χώρα σε 3 εκατομμύρια ρούβλια, από 12 εκατομμύρια ρούβλια στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και 6 εκατομμύρια ρούβλια σε άλλες περιοχές.

    Σε έκθεση του Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειώθηκε ως αποτέλεσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο πρόγραμμα.

    Οι μεγάλοι κερδισμένοι

    Ο Gordeev κατέχει το 59% του ομίλου PIK, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κατοικιών κυρίως στη Μόσχα. Η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 5,3 δισ. δολάρια πέρυσι. Η μετοχή της αυξήθηκε κατά 148% το 2021.

    Ο Golubkov και ο Kenin ίδρυσαν την Samolet το 2012, εστιάζοντας στην κατασκευή πολυώροφων πολυκατοικιών στα περίχωρα της Μόσχας. Αυτοί και οι συνεργάτες τους πούλησαν σχεδόν το 10% της εταιρείας αυτόν τον μήνα στον δισεκατομμυριούχο God Nisanov. Η μετοχή της Samolet αυξήθηκε κατά 483% το 2021.

    «Αυτή τη στιγμή η μετοχή της Samolet φαίνεται υπερβολικά αγορασμένη και αναμένουμε μια διόρθωση», δήλωσε η αναλύτρια της Finam, Natalia Pyreva. «Η αλλαγή όσον αφορά το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η προσφορά στην αγορά αυξάνεται. Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να σταθεροποιήσει τις τιμές των κατοικιών».

    Οι επιδοτήσεις πρόκειται να λήξουν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Elistratov της Samolet είπε ότι η εταιρεία αναζητά νέους τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων υψηλής ποιότητας. Η PIK επιδιώκει επίσης τη διαφοροποίηση, ξεκινώντας το πρώτο της οικιστικό έργο εκτός Ρωσίας φέτος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ