• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Citi: Πιθανή η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 100 δολάρια

    • Bloomberg
    Citi: Στο 8,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

    Citigroup


    Η Citigroup υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου σε Ασία και Ευρώπη το επόμενο τρίμηνο, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες στην περίπτωση που βιώσουμε ένα ιδιαίτερα κρύο χειμώνα.

    Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη, καθώς τα χαμηλά εποχιακά αποθέματα της Ευρώπης, η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και ο περιορισμός της προσφοράς από την Ρωσία έως τη Νιγηρία οδηγούν σε έναν πόλεμο προσφορών για την πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας, λίγο πριν από τον χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου.

    Οι τιμές της Ιαπωνίας-Κορέας έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% μέχρι τώρα αυτόν τον μήνα, κοντά στα 30 δολάρια ανά mmBtu, ενώ στην Ευρώπη το LNG αυξάνεται περίπου κατά 40% στα 25 δολάρια. Η αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ ήταν πιο συγκρατημένα.

    Global LNG prices could head to $100/mmbtu in bullish scenario: Citi

    Η μέση τιμή το επόμενο τρίμηνο θα είναι συγκρατημένα υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi.

    Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρξουν εκτοξεύσεις τιμών και εάν ο ασυνήθιστα κρύος καιρός αυξήσει τη ζήτηση και οι τυφώνες στον αμερικανικό κόλπο του Μεξικού διαταράξουν τις προμήθειες, τα φορτία θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται στην περιοχή των 100 δολαρίων ανά mmBtu ή 580 δολάρια το βαρέλι σε ισοδύναμους όρους πετρελαίου, εκτίμησε.

    Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, “η έντονη ζήτηση και η έλλειψη ανταπόκρισης στην προσφορά έχουν επηρεάσει έντονα την αγορά. Τυχόν αιφνιδιαστική αύξηση της ζήτησης ή διαταραχές στην προσφορά θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή προς τα πάνω”.

    Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου σε άλλα καύσιμα φαίνονται επίσης μεγαλύτερες από ότι πιστεύαμε αρχικά, επισήμανε η Citi.

    Η μετάβαση στο υγροποιημένο πετρέλαιο για θέρμανση, θα επηρεάσει τη νάφθα και τη βενζίνη, η μεγαλύτερη χρήση κηροζίνης θα επηρεάσει τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων και του ντίζελ, ενώ το μαζούτ θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξήγησε.

    Ωστόσο, το ράλι του LNG θα εξασθενίσει – οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 70% έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους από τα επίπεδα του φετινού χειμώνα, ανέφερε η τράπεζα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ