• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Lloyds πουλά δάνεια 5,8 δισ. δολαρίων στην Barclays

    • Bloomberg


    Σε συμφωνία με την Barclays για την πώληση ιρλανδικών στεγαστικών δανείων 4,3 δισ. στερλινών (5,8 δισ. δολαρίων) κατέληξε ο τραπεζικός όμιλος Lloyds Banking Group. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η Barclays είναι πιθανό να δημιουργήσει «πακέτα» δανείων και να τα πουλήσει, στη συνέχεια, σε άλλους επενδυτές. Από την πλευρά της Lloyds, το deal αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην προσπάθεια του CEO της τράπεζας Antonio Horta-Osorio να μετατρέψει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε μια τράπεζα με βασικό σημείο εστίασης το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μετά τη συναλλαγή αυτή, η Lloyds μειώνει στο ελάχιστο την έκθεσή της στην Ιρλανδία και παρ’ όλο που η τράπεζα θα εγγράψει ζημίες προ φόρων περίπου 110 εκατ. στερλινών από το deal στο δεύτερο τρίμηνο, η πώληση θα αυξήσει λογικά το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

    Η Barclays, η οποία πλήρωσε στη Lloyds γύρω στα 4 δισ. στερλίνες για τα δάνεια, είναι πιθανό να τιτλοποιήσει τα στεγαστικά δάνεια και να τα πουλήσει σε έναν ή περισσότερους επενδυτές, ανέφεραν οι αναλυτές της Keefe, Bruyette and Woods και της Shore Capital.

    «Κόκκινα» δάνεια

    Η Lloyds μειώνει σταθερά την παρουσία της στην Ιρλανδία αφότου «κληρονόμησε» περιουσιακά στοιχεία 32 δισ. ευρώ στη χώρα μετά την εξαγορά της HBOS στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Πολλά από τα δάνεια αυτά, ωστόσο, κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα, προκαλώντας στη Lloyds ζημία άνω των 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2015.

    Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τον περασμένο μήνα η Barclays συμμετείχε σε άλλη μία ανάλογη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων, ως επικεφαλής μιας ομάδας επενδυτών που αγόρασαν στεγαστικά δάνεια 5,3 δισ. στερλινών από το βρετανικό Δημόσιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μονακό: Τα σχέδια επέκτασης στη Μεσόγειο που θα αλλάξουν την εικόνα του πριγκιπάτου



    ΣΧΟΛΙΑ