• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ιταλική εταιρεία που θέλει το μαγιό σας να είναι φτιαγμένο από σκουπίδια


    Για σας, είναι μια χωματερή. Για τον Ιταλό επιχειρηματία Giulio Bonazzi, είναι η αφετηρία για μια τσάντα Stella McCartney ή ένα τζιν Levi’s.

    «Όταν κοιτάζω μία χωματερή, βλέπω ένα χρυσωρυχείο», δήλωσε σε συνέντευξη ο Bonazzi, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας νάιλον Aquafil.

    Καθώς οι ποσότητες πλαστικών αποβλήτων πλησιάζουν σε σημείο καμπής σε ωκεανούς και σκουπιδότοπους σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία του Bonazzi ανακυκλώνει τα υλικά και τα μετατρέπει σε νάιλον που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολυτελών ενδυμάτων και αξεσουάρ.

    Και με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, ο διευθύνων σύμβουλος βλέπει απεριόριστες προοπτικές για πωλήσεις του νήματος Econyl της εταιρείας. Το νήμα είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο υλικό, το οποίο μπορεί να έχει αρχίσει τη ζωή του ως χαλί ή βιομηχανικό πλαστικό, ή ακόμα και ως μέρος ενός εγκαταλελειμμένου διχτυού ψαρέματος – ένας όλο και πιο ελπιδοφόρος τομέας για την ανακύκλωση.

    «Η ζήτηση των καταναλωτών για νέα προϊόντα είναι σχεδόν ατελείωτη, αλλά οι πόροι του πλανήτη δεν είναι», δήλωσε ο 56χρονος Bonazzi. «Αυτό είναι εντάξει, επειδή μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και ένα καλύτερο περιβάλλον».

    Ελέγξτε την ετικέτα

    Ελέγξτε την ετικέτα: μπορεί να έχετε ήδη ένα μαγιό, ρούχα προπόνησης ή casual ενδύματα από Econyl. Η Adidas, η Levi Strauss & Co. και η Speedo International είναι μόνο τρεις από τους πιο γνωστούς πελάτες που χρησιμοποιούν το νήμα, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Οι καταναλωτές μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να πληρώνουν κάτι παραπάνω για προϊόντα κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το πλανήτη και ο Bonazzi λέει ότι το Econyl, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των πωλήσεων ινών της Aquafil, είναι σαφώς προϊόν «κορυφαίας ποιότητας και επομένως κορυφαίο σε περιθώριο κέρδους» για την εταιρεία.

    Αυτό προκύπτει από τη χρήση των ινών από ονόματα πολυτελείας όπως η Gucci, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Η μάρκα Stella McCartney έχει επίσης δηλώσει ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί παρθένο νάιλον μέχρι το 2020 – και θα χρησιμοποιήσει περισσότερο Econyl.

    Η νομοθεσία συμβάλλει στην προώθηση της τάσης. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε πρωτοσέλιδα με την απαγόρευση καταναλωτικών αντικειμένων όπως πλαστικά πιάτα, μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια από το 2021, ένα μέρος της πρωτοβουλίας που πέρασε απαρατήρητο περιλαμβάνει την αντιμετώπιση εγκατελειμμένου αλιευτικού εξοπλισμού, που αντιπροσωπεύει περίπου το 27% των θαλάσσιων απορριμμάτων.

    Ένας σημαντικός αριθμός αχρηστευμένων διχτυών ψαρέματος δεν περισυλλέγονται και, μαζί με πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, αυτό ενέχει «σοβαρό κίνδυνο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία», σύμφωνα με το κείμενο της νέας νομοθεσίας της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τους κανόνες για την περισυλλογή και διαχείριση αποβλήτων, αναφέρει.

    Εκεί μπαίνει η Aquafil, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία επωφελείται ήδη από ένα «θετικό αποτέλεσμα από την ανακοίνωση» της οδηγίας της ΕΕ, ανέφερε, με σημαντικούς καταναλωτές διχτυών ψαρέματος να προσεγγίζουν την εταιρεία με έδρα την Arco στην Ιταλία, για περισυλλογή και ανακύκλωση.

    «Αν και εκτιμούμε κάθε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ευρώπη θα μπορούσε να ήταν πιο τολμηρή και να θέσει αυστηρότερους στόχους», δήλωσε ο Bonazzi. «Η ελπίδα μας είναι ότι μεμονωμένες χώρες θα κατανοήσουν τη σημασία αυτού του μέτρου και θα ενεργήσουν γρήγορα. Ο χρόνος για να σωθεί ο πλανήτης τελειώνει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  HSBC: Αύξηση 30,7% στα κέρδη προ φόρων το πρώτο τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Εθνική Τράπεζα: Γιατί βλέπει συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων, γιατί θεωρεί καταλύτη τον έλεγχο των δαπανών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι αλλάζει στο οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ-Τα σχέδια Πιτσιλή



    ΣΧΟΛΙΑ