• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Γαλλία κλέβει το στέμμα από την Βρετανία-Είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Η Βρετανία ύστερα από μία θυελλώδη περίοδο πολιτικών και οικονομικών κρίσεων και χωρίς να έχει ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο, έχασε την πρώτη θέση ως η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης από την Γαλλία.

    Η κεφαλαιοποίηση από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Παρισιού ξεπέρασαν αυτές του Λονδίνου σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Οι μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποχωρήσει φέτος, ενώ αντίθετα οι γαλλικές μετοχές, μεταξύ αυτών κορυφαίοι οίκοι μόδας όπως οι LVMH SE και η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Gucci, Κering, είδαν πρόσφατα τη κεφαλαιοποίησή τους να αυξάνεται, όχι μόνο από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου αλλά και από την πιθανή χαλάρωση της πολιτικής Covid Zero της Κίνας.

    Στερλίνα και οικονομία βύθισαν το χρηματιστήριο

    Οι διακυμάνσεις στο συνάλλαγμα, με τη στερλίνα να βυθίζεται ακόμα και σε χαμηλό 40 ετών, ύστερα από την ανακοίνωση του μίνι-προϋπολογισμού από την τέως πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η οποία οδήγησε σε εξαντλητικό sell-off, βοήθησε κι αυτό στην ενίσχυση της αγοράς του Παρισιού.

    Η κεφαλαιοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνετρίβη νωρίτερα λόγω των προβλέψεων για πιέσεις στα βρετανικά νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους των λογαριασμών.

    Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε περίπου 500 δις δολάρια στις αγορές μετοχών και ομολόγων και την εμπιστοσύνη των επενδυτών να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.

    Διαφορά 1,5 τρις  δολαρίων

    «Αυτό άφησε τον δείκτη FTSE 250 μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διαπραγματεύεται με μείωση 30% σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς MSCI World, τη μεγαλύτερη μείωση από την περίοδο dotcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000», έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα η Goldman Sachs Inc.

    Το χάσμα στην χρηματιστηριακή αξία μεταξύ βρετανικών και γαλλικών χρηματιστηρίων έχει μειωθεί από περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

    Οι βρετανικές μετοχές αξίζουν τώρα περίπου 2.821 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με περίπου 2.823 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις γαλλικές μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία που συντάχθηκαν από το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: «Ταύρος» για την Ελληνική οικονομία, το χρέος και την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ