• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυξάνονται οι εισροές στο τουρκικό ETF

    • Bloomberg


    Οι τουρκικές μετοχές μόλις ολοκλήρωσαν τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιανουάριο και υπάρχει τουλάχιστον ένα σημάδι ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη συνέχιση αυτής της καλής πορείας.

    Το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου υποχώρησης των τιμών στο μεγαλύτερο exchange-traded fund (ETF) που παρακολουθεί τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα κέρδη 11% του iShares MSCI Turkey ETF τον περασμένο μήνα συνοδεύτηκαν από αύξηση του όγκου, τόσο στους μετοχικούς τίτλους του ETF όσο και στα σχετικά δικαιώματα προαίρεσης.

    Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 ενισχύθηκε κατά 8,6% το Σεπτέμβριο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 14%. Τα κέρδη του ETF της Νέας Υόρκης αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι πραγματικές αποδόσεις στην Τουρκία γίνονται όλο και πιο ελκυστικές, σύμφωνα με τον Julian Rimmer, trader της Investec Bank Plc στο Λονδίνο.

    «Ο κύριος – μερικοί μπορεί να πουν και ο μοναδικός – πυλώνας που υποστηρίζει την τουρκική αγορά είναι οι υψηλές πραγματικές αποδόσεις που, καθώς οι παγκόσμιες παραδοχές για την ανάπτυξη εξακολουθούν να επιδεινώνονται, κάνουν το νόμισμά της ένα ελκυστικό carry trade», ανέφερε ο Rimmer σε σχόλιό του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    «Έπειτα, η πτώση των επιτοκίων στην Τουρκία στηρίζει την αγορά. Το ότι η τοποθέτηση των ξένων επενδυτών ήταν είτε πολύ χαμηλή είτε ανύπαρκτη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά», συμπληρώνει.

    Μετά τις μειώσεις επιτοκίων κατά 750 μονάδες βάσης στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Ουζάλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μειώσεις ήταν «εμπροσθοβαρείς» και ότι η τράπεζα έχει περιορισμένο περιθώριο κινήσεων σε επίπεδο πολιτικής. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για κάποιους ότι ο ρυθμός χαλάρωσης θα μετριαστεί υπό έναν διοικητή ο οποίος στα τέλη Ιουλίου δεσμεύθηκε να διατηρήσει «μία λογική πραγματική απόδοση».

    Αν και η τρέχουσα πραγματική απόδοση του 1,49% στην Τουρκία είναι χαμηλότερη του μέσου όρου των μεγάλων αναδυόμενων αγορών, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται. Η δωδεκάμηνη εκτίμηση του 12,2% στην τελευταία έρευνα της κεντρικής τράπεζας θα έδινε στην Τουρκία πραγματική απόδοση της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή πάνω από 100 μονάδες βάσης μεγαλύτερη εκείνης άλλων συγκρίσιμων οικονομιών.

    Με τη μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας να έχει περιοριστεί προς το παρόν και με το carry trade να δελεάζει τους επενδυτές, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να επικεντρωθούν στις εξελίξεις σχετικά με τις μετοχές και στο πλεονέκτημα της αποτίμησης που απολαμβάνουν οι μετοχές της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Αυτό μπορεί να εξηγεί την πρόσφατη προσπάθεια των επενδυτών να ρίξουν χρήματα στο ETF.

    Μετά από ένα διάλειμμα δύο μηνών, το ETF έχει αρχίσει να προσελκύει ισχυρές εισροές, με τις αγορές επενδυτών να επιταχύνουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο την Τρίτη. Το short ενδιαφέρον μειώθηκε σε χαμηλό ενός μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit Ltd.

    «Το κλίμα βελτιώνεται και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικότατες», δήλωσε ο Rimmer. «Κάποιες από τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρέασαν την απόδοση του πρώτου εξαμήνου έχουν επίσης υποχωρήσει, οπότε υπάρχει συρροή θετικών παραγόντων», προσθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ