• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η απλή στρατηγική που εκτόξευσε την περιουσία του Μπιλ Γκέιτς

    • Bloomberg
    Bill Gates

    Bill Gates


    Ο Μπιλ Γκέιτς έχει την ικανότητα να αυξάνει ολοένα και περισσότερο την περιουσία του.

    “Δεν ακολουθούμε, ξέρετε, αμυντική στάση, διατηρώντας κυρίως μετρητά”, δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft Corp σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. “Η επενδυτική στρατηγική που ακολουθούμε είναι τοποθετήσεις άνω του 60% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές.”

    Η κίνηση αυτή βοήθησε τον Γκέιτς να προσθέσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή αξία των επενδύσεων του φέτος, αυξάνοντας την περιουσία του στα 106 δισ. δολάρια και παραμένοντας στη δεύτερη θέση, μετά από τον Τζεφ Μπέζος, στον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Την ίδια ώρα, οι φιλανθρωπικές δωρεές του ξεπέρασαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η περιουσία του μεγιστάνα περιλάμβανε περίπου 60 δισ. δολάρια σε μετοχές τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Συγκριτικά, το μέσο χαρτοφυλάκιο των πλούσιων οικογενειών της Βορείου Αμερικής είχε επενδύσει περίπου το 32% του ενεργητικού του σε μετοχές το 2018, σύμφωνα με την έκθεση του Campden Wealth.

    Η ανάπτυξη αυτή, την οποία επιβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου, Michael Larson, επέτρεψε στον Γκέιτς να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο, χωρίς να μειώσει την περιουσία του.

    Ωστόσο, η περιουσία του μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται εάν οι πολιτικοί λάβουν σοβαρά υπόψη την πρόταση του για την επιβολή υψηλότερων φόρων.

    “Αμφιβάλλω, ξέρετε, ότι οι Η.Π.Α. θα επιβάλουν φόρο περιουσίας αλλά δεν θα είμαι εναντίον σε κάτι τέτοιο”, είπε στη συνέντευξη. “Το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Και εκτιμώ ότι αυτό θα πρέπει να επιστρέψει στο επίπεδο του 55% που ήταν πριν από μερικές δεκαετίες”.

    Ο Γκέιτς, 63 ετών, είναι υπέρμαχος της επιβολής μεγαλύτερων φόρων στους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ και έχει ζητήσει περισσότερη διαφάνεια. “Είμαι υπέρ της διαφάνειας στην οικονομικά στοιχεία. Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχουν καταπιστεύματα τα οποία κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκουν”.

    Παρά το γεγονός ότι ο Γκέιτς παραμένει θετικός για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, αμφιβάλει ότι οι αποδόσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα θα διατηρηθούν. “Υπάρχουν λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι οι απόλυτες αποδόσεις την επόμενη δεκαετία θα είναι μικρότερες από αυτές που ήταν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ