• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» βάζει τέλος στη «χρυσή δεκαετία» των αεροπορικών

    αεροπλανο


    Η άνοδος που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα μπορεί να σημάνει το τέλος σχεδόν μιας ολόκληρης «χρυσής δεκαετίας» για τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg.

    Η αύξηση του κόστους των καυσίμων αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα κέρδη από το επόμενο έτος, όπως προβλέπει ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών Alexandre de Juniac.

    «Ίσως να βρισκόμαστε στο peak του κύκλου» σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «το επόμενο έτος μπορεί να είναι λιγότερο κερδοφόρο».

    Οι αεροπορικές μπορεί να καταγράφουν κέρδη και το 2018, ωστόσο αυτά δεν είναι στο επίπεδο που ανέμενε η ΙΑΤΑ.

    Αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν σε ανοδική τροχιά και ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι, τότε η κατάσταση για τις αεροπορικές θα είναι αρκετά δύσκολη, αναφέρει ο Juniac. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent βρίσκεται ήδη σε υψηλό τριετίας, στα 77 δολάρια το βαρέλι.

    Oι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αυξήσει τις συμφωνίες αντιστάθμισης κινδύνου δεδομένης της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Η σουηδική SAS AB ανέφερε ότι η αναλογία του αντισταθμιζόμενου καυσίμου αυξήθηκε κατά 10% στο 83% για το τρίμηνο που λήγει τον Ιούλιο και στο 91% για τους τρεις μήνες που ακολουθούν μέχρι τον Οκτώβριο. Μια εταιρεία η οποία δείχνει να επιμένει είναι η Norwegian Air Shuttle ASA. Ο αερομεταφορέας ανέφερε ότι το hedging παραμένει στο 27%, ήτοι στα επίπεδα που είχε αναφέρει στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

    «Αν η τιμή του καυσίμου διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της αεροπορικής βιομηχανίας, σημειώνει ο Daniel Roeska, αναλυτής της Bernstein, εκτιμώντας ότι η αύξηση του κόστους των καυσίμων θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών αεροπορικών επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ