• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και τη Fed κλυδωνίζουν τις αναδυόμενες αγορές

    • Bloomberg


    Ελάχιστες φορές στο παρελθόν είχαμε δει τις αναδυόμενες αγορές να είναι τόσο διχασμένες όσο σήμερα, με την ένταση του εμπορικού πολέμου από τη μια και την αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας από την άλλη.

    Τι σημαίνει αυτό;

    Πως η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε ενδέχεται να χαρακτηριστεί από διακυμάνσεις μεγαλύτερες των συνηθισμένων.

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα αναμένεται να ξαναρχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μάχεται το Κογκρέσο για την έρευνα για την παραπομπή του.

    Πριν από αυτό, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ομιλίες του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα επιβάλει και τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων αργότερα αυτόν το μήνα.

    Τα σημάδια ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται επιβάρυναν για τρίτη εβδομάδα τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα νομίσματα ενισχύθηκαν καθώς το δολάριο υποχώρησε.

    Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια ευρεία εμπορική συμφωνία που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις. Αν και η Κίνα σχεδιάζει να υποβάλει μία προσφορά, αυτή δεν θα συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση της κινεζικής βιομηχανικής πολιτικής ή των κρατικών επιδοτήσεων που έχουν αποτελέσει μακροχρόνια αφορμή για καταγγελίες από τις ΗΠΑ, ανέφερε ένας από τους ανθρώπους.

    «Ο Trump μπορεί να πιέσει για να ανακοινώσει κάποια πρόοδο, δεδομένης της αδυναμίας των αγορών και της οικονομίας, αλλά αμφιβάλλω ότι θα έχει μεγάλη ουσία», δήλωσε ο Peter Kisler, διαχειριστής χρημάτων της North Asset Management LLP στο Λονδίνο. «Εξακολουθούμε να είμαστε σχετικά επιφυλακτικοί στις αναδυόμενες αγορές, αν και το ξένο συνάλλαγμα δε δείχνει πολύ άσχημα».

    Οι traders θα λάβουν επίσης στοιχεία από την τιμή του γιουάν της Κίνας όταν οι αγορές της χώρας ανοίξουν ξανά την Τρίτη μετά από διακοπές μιας εβδομάδας. Η Goldman Sachs Group παραμένει αρνητική απέναντι στο νόμισμα βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένει αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές στις 15 Οκτωβρίου. Αμφιβάλλει επίσης για μια συνολική εμπορική συμφωνία πριν από τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

    Αν και η αναμενόμενη μεταβλητότητα για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είναι σε χαμηλό δύο μηνών, οι τεχνικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι η ηρεμία μπορεί να σταματήσει. Ο μέσος όρος μεταβολών των 50 ημερών βρίσκεται κοντά στην προσπέραση του μέσου όρου των 200 ημερών. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό τον Φεβρουάριο του 2018, σημειώθηκε άνοδος της μεταβλητότητας σε υψηλό 2,5 ετών τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους.

    Γεγονότα και δεδομένα

    • Τα κινεζικά στοιχεία ενδέχεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν οικονομική αποδυνάμωση, αλλά υπάρχουν και σημάδια σταθεροποίησης. Μετά την ελαφρά βελτίωση του κρατικού δείκτη μεταποίησης PMI για το μήνα Σεπτέμβριο, ο ιδιωτικός δείκτης αναμένεται να δείξει την Τρίτη ότι παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων.
    • Ο PMI υπηρεσιών, ένα από τα εναπομείναντα φωτεινά σημεία της οικονομίας, προβλέπεται να έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.
    • Τα νομισματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων σε γιουάν, ενδέχεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με αυξήσεις να αναμένονται, δεδομένης της αποφασιστικότητας της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων μετά από τις ανακοινώσεις περί μειώσεων του λόγου των αποθεματικών στις 6 Σεπτεμβρίου.
    • Τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα στην Κίνα υποχώρησαν τον περασμένο μήνα σε 3.092 τρισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ιστοσελίδα της την Κυριακή. Αυτό ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση των 3.106 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια έρευνα του Bloomberg.
    • Τα εμπορικά στοιχεία από την Ταϊβάν τη Δευτέρα και τις Φιλιππίνες την Πέμπτη θα δώσουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο που ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει την υπόλοιπη Ασία.
    • Η Μαλαισία θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2020 την Παρασκευή. Η οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας χρειάζεται επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Lim Guan Eng τον περασμένο μήνα.
    • Τα στοιχεία της Βραζιλίας την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το μέσο όρο του εύρους στόχων της κεντρικής τράπεζας το Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση.
    • Οι λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, θα δώσουν ενδείξεις για το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.
    • Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα του Μεξικού θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνάντησής της τον Σεπτέμβριο, όταν τα μέλη της ήταν διχασμένα για το μέγεθος των περικοπών που απαιτούνται για το κεντρικό επιτόκιο.
    • Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω εν μέσω επιβραδυμένης ανάπτυξης. Το πέσο ήταν από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις καλύτερες αποδόσεις την περασμένη εβδομάδα
    • Η Κεντρική Τράπεζα του Περού θα καθορίσει τα επιτόκιά της την Πέμπτη εν μέσω συνταγματικής κρίσης μετά τη διάλυση του Κογκρέσου από τον πρόεδρο Martin Vizcarra. Η αναταραχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε μια δεύτερη μείωση επιτοκίων για φέτος.
    • Το Ισραήλ πιθανότατα θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς του στο 0,25% τη Δευτέρα, αν και η αγορά ήδη έχει συνυπολογίσει μία περικοπή ως την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας.
    • Το σέκελ ήταν σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικό παρά τις δύο εθνικές εκλογές του τρέχοντος έτους που κατέληξαν σε αδιέξοδο. είναι το τέταρτο καλύτερο νόμισμα σε απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 έναντι του δολαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ