• Business

    Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Δύσκολη είναι η σημερινή ημέρα για πολλά νομίσματα των αναδυόμενων χωρών καθώς οι ισοτιμίες τους καταρρέουν.  Το αργεντίνικο πέσο σημειώνει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015, ενώ υψηλές απώλειες συνεχίζει να καταγράφει και η τουρκική λίρα. Πτωτική η πορεία για το νοτιοαφρικανικό ραντ και την ινδική ρουπία. Το πέσο της Αργεντινής βυθίστηκε περισσότερο από 7% ύστερα από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου Mauricio Macri. Η κεντρική τράπεζα παρενέβη προσπαθώντας να σταθεροποιήσει το πέσο, αλλά το νόμισμα έκλεισε σε ιστορικό χαμηλό των 34,10 πέσο έναντι του δολαρίου.

    Το ΔΝΤ δήλωσε ότι εξετάζει αίτημα της Αργεντινής να επισπεύσει την εκταμίευση των δανείων του προγράμματος ύψους 50 δισ. δολαρίων.

    “Το εξωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την περίοδο που συμφωνήθηκε το πρόγραμμα, επομένως, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο προσπάθεια ως αντάλλαγμα για τον επαναπροσδιορισμό αυτής της συμφωνίας”, δήλωσε ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix Capital.

    “Ενώ αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό, αποδεικνύει πόσο εύθραυστη και εκτεθειμένη παραμένει η Αργεντινή μόλις δύο μήνες μετά από τη συμφωνία της με το ΔΝΤ”, υποστηρίζει ο ίδιος.

    Ο Pitr Matys της Rabobank, πρόσθεσε ότι η συνεχής πτώση του πέσο παρά το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποδεικνύει πόσο δύσκολο ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, άπαξ και χαθεί. “Είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι για την Τουρκία””.

    Από την πλευρά της η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό δύο εβδομάδων, υποχωρώντας για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Το τουρκικό χρηματιστήριο υποχωρεί 0,6% και οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν πτώση 1,1%.

    Ο Matys επισήμανε ότι η Τουρκία δεν είχε ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, από την προηγούμενη εβδομάδα.

    “Αν μη τι άλλο, τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι αισιόδοξοι πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, θα αποδειχθούν επαρκή, κάτι που δεν συμβαίνει”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν ακόμη να δουν μία κατάλληλη αύξηση των επιτοκίων και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

     

    Επίσης, το νοτιοαφρικανικό νόμισμα ραντ, υποχώρησε 1,6% και οι μετοχές καταγράφουν πτώση 1,2% καθώς η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής MTN κατέρρευσαν 22%, και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

    Στην Ασία, η ινδική ρουπία υποχώρησε 0,3% σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, ενώ και η ινδονησιακή ρουπία διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ