• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    BlackRock: Τι συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών

    BlackRock


    Η τελευταία τριμηνιαία ενημέρωση του δείκτη BlackRock Sovereign Risk Index (BSRI) διευκολύνει τους επενδυτές να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών.

    Η ζήτηση των επενδυτών για το χρέος των αναδυόμενων αγορών (EM) ήταν ισχυρή τελευταία, καθώς ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος των εμπορικών πολέμων έχει εξασθενήσει και οι αιτούντες εισοδήματος συρρέουν στις υψηλότερες αποδόσεις της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων. Οι χρεωστικοί τίτλοι των αναδυόμενων αγορών (EM), «είδαν» 12 εβδομάδες εισροών, ίσως την μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά από τις εκλογές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να θυμούνται ότι δεν δημιουργούνται όλα τα χρέη των αναδυόμενων αγορών (EM) με τον ίδιο τρόπο. Βλέπουμε επιλεγμένες ευκαιρίες στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ειδικά για χρέη με τοπικό νόμισμα, μεταξύ της διεύρυνσης της αναδιάρθρωσης και του περιορισμού των κινδύνων από την αποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ.

    Ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών (EM) συγκεντρώνονται είναι οι βαθμολογίες του δημόσιου χρέους του δείκτη BlackRock Sovereign Risk Index (BSRI). Η τελευταία τριμηνιαία ενημέρωση του BSRI, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, καθιστά ακόμα ευκολότερο για τους επενδυτές να συγκρίνουν τον κρατικό κίνδυνο των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) των χωρών.

    Αυτό το τρίμηνο προσθέσαμε 10 επιπλέον χώρες στην κατάταξή μας: τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, το Καζακστάν, τον Λίβανο, τη Λιθουανία, τον Παναμά, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σρι Λάνκα και την Ουρουγουάη. Το BSRI καλύπτει τώρα το 89% του δείκτη JP Morgan EMBI Global Core και το 82% του δείκτη JP Morgan EMBI Global Diversified, καθώς και μεγάλες αναπτυγμένες αγορές.

    Το τελικό σκορ και η κατάταξη BSRI κάθε χώρας βασίζεται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο φορολογικός χώρος (40%) αξιολογεί κατά πόσον μια χώρα βρίσκεται σε μια δημοσιονομικά βιώσιμη πορεία, ενώ η εξωτερική θέση χρηματοδότησης (20%) εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η χώρα σε μακροοικονομικό εμπόριο και πολιτικές διαταραχές εκτός του ελέγχου της. Η επιθυμία για πληρωμή (30%) μετράει πόσο ικανή και πρόθυμη είναι η χώρα να πληρώσει το χρέος της, ενώ η Υγεία του Χρηματοοικονομικού Τομέα (10%) μετρά πόσο υγιής είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μιας χώρας.

    Μεταξύ των νεοεισερχομένων στην κατάταξή μας, το Καζακστάν ήταν το ισχυρότερο, κάνοντας το ντεμπούτο του στην 26η θέση. Η Ουρουγουάη μπήκε στην 33η θέση. Ο Λίβανος ήταν η ασθενέστερη χώρα από τις νεοεισερχόμενες, κατατάσσοντας την 59η από τις 60 χώρες, ακριβώς μπροστά από τη Βενεζουέλα. Ενώ τέλος, η Σρι Λάνκα πήρε την 54η θέση.

    Μεταξύ των αρχικών μελών του BSRI, η Ιαπωνία ήταν αξιόλογη κινητήριος δύναμη. Το προφίλ του κινδύνου της, βελτιώθηκε από το τελευταίο τρίμηνο, μετά την περικοπή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του αναμενόμενου δείκτη του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ για το 2017 σε 120% από 131%. Αυτό ακολούθησε μια αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών της Ιαπωνίας, η οποία αύξησε το εκτιμώμενο ονομαστικό της ΑΕΠ. Έτσι, το αποτέλεσμα του Ιαπωνικού Φορολογικού Χώρου, η Αχίλλειος φτέρνα του προφίλ του BSRI, αυξήθηκε.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist.

    Πηγή: The BlackRock Blog, σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ