• Business

    BlackRock Blog: Ο τροχός της τύχης: Αναδυόμενες αγορές και Ιαπωνία


    Αυτό το έτος σημειώθηκαν απότομες ανατροπές σε μια σειρά συναλλαγών. Τρανταχτά είναι τα παραδείγματα της Ιαπωνίας και των αναδυόμενων αγορών (EMs). Το περασμένο φθινόπωρο, το δολάριο των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο και οι μετοχές των EM, οι οποίες ιστορικά επηρεάζονται από αυτό, παρέμειναν αμέτοχες στο ράλι. Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 30% σε όρους τοπικού νομίσματος. Αυτό το έτος, η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Ενώ ο δείκτης TOPIX της Ιαπωνίας έχει μια σεβαστή απόδοση – 10% σε τοπικό επίπεδο και 15% σε όρους δολαρίου – οι μετοχές των EM είναι οι σημαντικότεροι συντελεστές: Ο δείκτης MSCI Emerging Market έχει αυξηθεί πάνω από  25% σε ετήσια βάση.

    Παρά ταύτα, ενδέχεται να ετοιμαζόμαστε για μια ακόμη αντιστροφή. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους η συσχετιζόμενη απόδοση μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την Ιαπωνία.

    Το δολάριο έχει ήδη δώσει πίσω όλα τα χαμένα του κέρδη 

    Οι μετοχές των EM ωφελούνται συνήθως από ένα αδύναμο δολάριο, το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει συχνά με τις ιαπωνικές μετοχές. Μέχρι στιγμής, το 2017 έχει καθοριστεί από την απότομη πτώση του δολαρίου. Από την αρχή του Ιανουαρίου έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ο δείκτης δολαρίου των ΗΠΑ έχασε περίπου 12%. Ωστόσο, η πώληση δολαρίων έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και το δολάριο έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις Ιαπωνικές μετοχές.

    Οι αποτιμήσεις ευνοούν τώρα την Ιαπωνία

    Οι αναδυόμενες αγορές ήταν σχετικά φτηνές στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου. Με βάση την αναλογία price-to-book (αξία αγοράς της μετοχής προς την λογιστική της αξία), ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε περίπου 30% έκπτωση σε σχέση με τον MSCI World Index των ανεπτυγμένων αγορών. Λαμβάνοντας υπόψη την υπεραπόδοση των ΕΤ από έτος σε έτος, η έκπτωση αυτή έχει πλέον επανέλθει περίπου στο 25%, σύμφωνα με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Αντίθετα, οι ιαπωνικές μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζονται ιδιαίτερα φθηνές (βλ. Διάγραμμα παρακάτω). Και έναντι των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, η Ιαπωνία φαίνεται ακόμη φθηνότερη.

    Από το 1995, η Ιαπωνία συνήθως διαπραγματεύεται με ασφάλιστρο 12% στις μετοχές των EM (με βάση το P / B). Σήμερα η TOPIX διαπραγματεύεται με έκπτωση 23% στον δείκτη MSCI Emerging Market Index. Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη έκπτωση από την άνοιξη του 2014, μια περίοδο που προηγείται ενός ράλι 50% στο TOPIX.

    Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων έναντι ιστορικού κανόνα

    chart-valuation-asset

    Υπάρχει τουλάχιστον ένας μεγάλος κίνδυνος αυτής της τοποθέτησης: Το δολάριο συνεχίζει να μειώνεται. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που αυτό μπορεί να συμβαίνει, για παράδειγμα, εάν η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει γρηγορότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν καταγράφεται μια σημαντική ανάπτυξη ή ένα γεωπολιτικό σοκ, που ωθεί τους επενδυτές στο γιεν. Στην πρώτη περίπτωση οι Ιαπωνικές μετοχές θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, στη δεύτερη τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο  δεν θα ενίσχυε μόνο το γιεν, αλλά αναμφισβήτητα θα συνοδευόταν από ανανεωμένες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Και οι δύο παράγοντες είναι πιθανό να προκαλέσουν χαμηλότερες επιδόσεις στις ιαπωνικές μετοχές.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ