• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι αναταράξεις στην αγορά LNG, προκαλούν μεγάλες αναβολές στις αποστολές φορτίων

    • Bloomberg


    Οι κορυφαίοι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως επιδιώκουν να αναβάλουν τις αποστολές φορτίων, καθώς η πανδημία έχει μειώσει δραματικά την ζήτηση και κατά συνέπεια αναγκάζονται να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες του καυσίμου. 

    Όπως όλα δείχνουν οι προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του ιού ενδέχεται να επηρεάσουν την κατανάλωση ενέργειας σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και πιθανώς και το 2021, αυξάνοντας την υπερπροσφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση τις τιμές τους.

    Οι αγοραστές στη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Korea Gas Corp. και Tokyo Gas Co., βρίσκονται σε συζητήσεις με τους προμηθευτές για να αναβάλουν την αποστολή φορτίων που ήταν προγραμματισμένα να παραδοθούν μέχρι τον Οκτώβριο, αναφέρουν πληροφορίες. Τα αιτήματα αναβολής ποικίλλουν από λίγες μόνο ημέρες έως το επόμενο έτος, ανέφεραν ανώνυμες πηγές.

    Asia's LNG benchmark trading near record low as buyers request delays

    Λόγω της πανδημίας έχουν ήδη διακοπεί οι παραδόσεις LNG σε όλη την Ασία. Οι Ινδοί εισαγωγείς ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα περαιτέρω καθυστερήσεις στις αποστολές αφού η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του lockdown έως τις 3 Μαΐου. Στο μεταξύ, αρκετοί αγοραστές στη Βόρεια Ασία έχουν εφαρμόσει κάποιες ρήτρες στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις τους, οι οποίες τους επιτρέπουν να μειώσουν έως και 10% τον όγκο του εμπορεύματος σε σχέση με ότι προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Νωρίτερα φέτος, οι αγοραστές στην Κίνα, η οποία χτυπήθηκε πρώτη από τον ιό, κήρυξαν κατάσταση “ανωτέρα βίας” για κάποια φορτία.

    Εκπρόσωπος της Korea Gas Corporation (Kogas) δήλωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να καθυστερήσει ή να μειώσει ορισμένες προμήθειες που επρόκειτο να παραδώσει φέτος, συμπεριλαμβανομένων φορτίων από τη Μαλαισία και το Κατάρ, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τους όγκους των φορτίων, τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης ή άλλες πληροφορίες. Η Petroliam Nasional Bhd της Μαλαισίας και η Qatargas αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Η Kogas ζήτησε από την Qatargas να καθυστερήσει την παράδοση 18 φορτίων που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παραδοθούν τους επόμενους έξι μήνες, αναφέρουν πληροφορίες. Η εταιρεία επιδιώκει να παραδοθούν ορισμένα από αυτά το 2021. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα φορτία έχει ζητήσει συνολικά η εταιρεία να καθυστερήσουν από όλους τους προμηθευτές της.

    Ενώ η Νότια Κορέα έχει λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η χώρα θα παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που παρουσίασε κατά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση πριν από δύο δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, τα ήδη υψηλά αποθέματα LNG που είχε το κράτος στα τέλη Μαρτίου θα περιορίσουν τις δυνατότητες νέων αποθεμάτων κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το BloombergNEF.

    Ιαπωνικές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Tokyo Gas,  Jera Co.,  Kansai Electric Power Co. και Osaka Gas Co., έχουν ζητήσει αναβολή φορτίων για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανέφεραν πηγές. Και οι τέσσερις εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Τα αποθέματα σε ορισμένους τερματικούς σταθμούς στις πυκνοκατοικημένες περιοχές Kanto και Kansai της Ιαπωνίας αναμένεται να φθάσουν σε επίπεδα “tank-top” μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρουν οι πληροφορίες. Η Ιαπωνία κήρυξε περίοδο έκτακτης ανάγκης ενός μηνός από τις 7 Απριλίου για το Τόκιο, καθώς και τις περιοχές Οζάκα, Καναγκάβα, Σαϊτάμα, Τσίμπα, Χόγκο και Φουκουόκα.



    ΣΧΟΛΙΑ