• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    HSBC: Αναπόφευκτη φαντάζει η ύφεση στην ευρωζώνη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

    Simon Wells


    Το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωζώνη “φαντάζει αναπόφευκτο” κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς κλιμακώνεται η επιδημία του κορονοϊού και οι συνέπειες της, αναφέρουν οικονομολόγοι της HSBC.

    Στο χειρότερο σενάριο για τις προοπτικές της οικονομίας στην περιοχή των 19 χωρών, η HSBC προβλέπει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο και κατά 1% στους επόμενους τρεις μήνες.

    “Ενώ βλέπουμε μια ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πιστεύουμε ότι η αναταραχή θα αφήσει ένα μακράς διάρκειας σημάδι και το ΑΕΠ δεν θα φτάσει στο επίπεδο όπου πιστεύαμε ότι θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος”, ανέφεραν οικονομολόγοι, όπως ο Simon Wells και ο Chris Hare σε ένα report την Τετάρτη.

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη ότι η περιοχή κινδυνεύει από ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο με αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εκτός εάν υπάρξει επείγουσα δημοσιονομική στήριξη. Ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα για την στήριξη του τραπεζικού δανεισμού, την Πέμπτη.

    Η HSBC αναμένει ότι η Ιταλία, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, θα υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση. Ο Wells και οι συνάδελφοί του προβλέπουν επίσης ύφεση στη Γερμανία και κάπως πιο ήπια μείωση του ΑΕΠ στη Γαλλία και την Ισπανία.

    “Υπάρχουν επίσης ανοδικοί κίνδυνοι – ο περιορισμός μπορεί να αποδειχθεί ταχύτερος από όσο αναμένεται, ή η δημοσιονομική αντίδραση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι πιστεύουμε σήμερα”, ανέφεραν οι οικονομολόγοι. “Αλλά είναι δύσκολο να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι σε κάθε μέτωπο- η ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίσει μία τεράστια δυσκολία για τους επόμενους μήνες”.



    ΣΧΟΛΙΑ