• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Hedge fund με απόδοση 29% σορτάρει τα ομόλογα της Tesla

    • Bloomberg
    Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Ένα hedge fund στη Δανία, το οποίο είχε απόδοση 29% πέρυσι, έχει «στοκάρει» ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, θεωρώντας ότι τα ομόλογά της είναι απλά πάρα πολύ ακριβά.

    «Είναι υπερτιμημένα», δηλώνει στο Bloomberg ο Daniel Pedersen, επικεφαλής επενδύσεων του Asgard Credit Fund. «Η Tesla θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε BΒ- κατά τη διάρκεια του 2020, αλλά ακόμη και σε αυτό το σενάριο το πιστωτικό περιθώριο παραμένει υπερβολικά σφιχτό», εξηγεί.

    Η Tesla έχει καθηλώσει τις αγορές, καθώς οι τολμηρές προβλέψεις της έκαναν πολλούς «short» να στοιχηματίσουν κατά της μετοχής. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο κατά 16%, ξεπερνώντας τα 900 δολάρια πριν από την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη. Η άνοδος αυτή ήρθε μετά από άνοδο 20% τη Δευτέρα, η οποία προσέθεσε περισσότερα από 23 δισ. δολάρια στην χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, αφήνοντας τους «σορτάκηδες» σε μία μάλλον άβολη θέση.

    Οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, όμως, βλέπουν την Tesla με άλλο μάτι, λέει ο Pedersen. Η Asgard αγόρασε τα ασφάλιστρα κινδύνου για την Tesla, τα οποία ενεργοποιούνται όταν μια εταιρεία δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της και χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για να βάζουν αρνητικά στοιχήματα, για να εξισορροπήσει τη long θέση που είχε στην αυτοκινητοβιομηχανία ως κλάδο.

    Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Tesla την περασμένη εβδομάδα ανάγκασαν κάποιους στην αγορά ομολόγων να υπολογίσουν εκ νέου το ρίσκο για το χρέος της εταιρείας. Το κόστος ασφάλισης του χρέους της έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας για πέντε χρόνια μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ των 145 μονάδων βάσης τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ICE Data Services. Αλλά ο Pedersen λέει ότι τα ισχυρά αποτελέσματα της Tesla δεν άλλαξαν τη γενικότερη επιφυλακτικότητά του απέναντι στα ομόλογα.

    «Επενδύουμε σε ομόλογα, όχι σε μετοχές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα επίπεδα των πιστωτικών περιθωρίων σε σχέση με τους υποκείμενους κινδύνους», εξηγεί, προσθέτοντας: «Όμως, μερικές φορές η αγορά απλά «ερωτεύεται» κάποια ομόλογα. Και αγοράζουν όλοι».

    Οι short θέσεις στα ομόλογα της Tesla έχουν μειωθεί έκτοτε στα 60 εκατομμύρια δολάρια, που είναι νέο χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit Securities Finance. Κι αυτό από τα 188 εκατ. δολάρια που ήταν στις 25 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της εταιρείας.

    Ο Pedersen λέει ότι του αρέσει το γεγονός ότι η Tesla επικεντρώνεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θεωρεί, όμως, ότι οι εταιρείες που παράγουν ανταλλακτικά, όπως και κάποιες άλλες, ευρωπαϊκές, αυτοκινητοβιομηχανίες που επεκτείνονται στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων προσφέρουν «καλύτερη ανταμοιβή» για τους δυνητικούς κινδύνους.

    Το fund, με έδρα την Κοπεγχάγη, προτιμά εταιρείες που συνδέονται με την κατανάλωση, όπως η Kroger και η Bacardi, αλλά έχει επενδύσει και σε εταιρείες όπως οι Nykredit Realkredit, Cargotec και Haldor Topsoe.

    «Η έκθεσή μας σε τομείς που συνδέονται με τους καταναλωτές εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη», λέει ο Pedersen. Και εξηγεί: «Πιστεύουμε ότι η ονομαστική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι ισχυρή και το 2020, όπως ήταν το 2017 και το 2018».



    ΣΧΟΛΙΑ