• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H JPMorgan δημιούργησε δείκτη για τον αντίκτυπο των tweets του Τραμπ στην αγορά

    • Bloomberg


    Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. δημιούργησαν ένα δείκτη για να μετρήσουν τον αντίκτυπο των tweets του Ντόναλντ Τραμπ στα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία, όπως επισημαίνουν, κινούνται ανοδικά.

    Ο δείκτης “Volfefe”, που πήρε το όνομα του από το μυστηριώδες, προφανώς λανθασμένο tweet του Τραμπ με τη λέξη “covfefe”, υποδηλώνει ότι τα tweets του προέδρου έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων. Ο αριθμός των tweets του Τραμπ που επηρέασαν την αγορά ήταν πάρα πολύ μεγάλος τον περασμένο μήνα, με εκείνα που περιλαμβάνουν λέξεις όπως «Κίνα», «δισεκατομμύρια», «προϊόντα», «δημοκράτες» και «μεγάλες» να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αναλυτών.

    “Η εμπορική και νομισματική πολιτική βρίσκονται στο επίκεντρο και όλα, από την ψυχολογία μέχρι και τις προθέσεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, μεταφέρονται στιγμιαία σε όλο τον κόσμο, μέσω τις γνωστής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης”, έγραψε ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τους Josh Younger και Munier Salem. “Ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων από μετοχές μέχρι μακροοικονομικά προϊόντα έχουν δει τις τιμές τους να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από μία χούφτα tweets του αρχηγού”, συμπλήρωνε.

    Οι αναρτήσεις του προέδρου κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα περίπου 10 tweets την ημέρα από τις αρχές του 2016, με 10.000 tweets να καταγράφονται μετά την ορκωμοσία του το 2017, σύμφωνα με την ανάλυση της JPMorgan. Η δραστηριότητα του Trump στο Twitter έφθασε σε ένα χαμηλό των πέντε tweets την ημέρα τον πρώτο καιρό μετά την ορκωμοσία του, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά από τα τέλη του 2018, με τον μεγαλύτερο αριθμό tweets που έχουν αναρτηθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να καταγράφονται τους τελευταίους μήνες.

    Ο αναλυτής της JPMorgan εξέτασε τις αποδόσεις των ομολόγων πέντε λεπτά μετά από ένα tweet του Τραμπ και ο δείκτης έδειξε την πιθανότητα που υπάρχει να επηρεαστεί η αγορά με κάθε ανάρτηση.

    Διαπιστώθηκε ότι ο δείκτης Volfefe μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα “μετρήσιμο κλάσμα” κινήσεων στην υπονοούμενη μεταβλητότητα που παρατηρείται στα παράγωγα επιτοκίων γνωστά ως swaptions. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο τέλος της καμπύλης, με τα επιτόκια διετών και τριετών ομολόγων να επηρεάζονται περισσότερο από αυτά των 10ετών.

    Η JPMorgan δεν είναι μόνη που επιχειρεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο της δραστηριότητας που έχει στο Twitter ο πρόεδρος, στις αγορές. Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch δημοσίευσαν ένα report την περασμένη εβδομάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ημέρες κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Τραμπ τουιτάρει πιο συχνά, τείνουν να βλέπουν κατά μέσο όρο αρνητικές αποδόσεις. Οι ημέρες με λιγότερα προεδρικά tweets συνήθως οδηγούν σε θετικές αποδόσεις κατά 5 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης S&P 500 εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη πάνω από 35% από τότε που ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, το 2016.

     



    ΣΧΟΛΙΑ