• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Βλέπει αύξηση πυρός από την ΕΚΤ, θεωρεί αποτελεσματικότερη λύση τα ευρωομόλογα

    Goldman


    Αύξηση της δύναμης πυρός του έκτακτου προγράμματος μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 500 δισ. ευρώ «βλέπουν» οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs.

    Στη συνεδρίασή του, την Πέμπτη, το συμβούλιο των διοικητών της ΕΚΤ είναι πιθανό, όπως σημειώνουν, να αυξήσει τη δύναμη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), για να μπορέσουν να στηρίξουν Ιταλία και Ισπανία, αλλά και να μείνει περιθώριο για σημαντικές αγορές χρέους από χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

    «Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνονται πρόθυμοι να αυξήσουν το πρόγραμμα PEPP για να αποφύγουν τυχόν ανεπιθύμητη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αντέξουν το δημοσιονομικό κόστος της πανδημίας», επισήμαναν.

    Την ίδια στιγμή, όμως, υπογραμμίζουν ότι η χρήση της ΕΚΤ για την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων είναι λιγότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι θα ήταν ένας σαφής δημοσιονομικός μηχανισμός, όπως τα ευρωομόλογα.

    Οι πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για την προάσπιση των ασθενέστερων χωρών από τις υποβαθμίσεις και η αύξηση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων έχουν λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές μέχρι σήμερα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να απορροφήσει σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια ευρώ κρατικών ομολόγων πέραν αυτών που έχει ήδη ανακοινώσει, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs.

    Παρ’ όλα αυτά, θεωρούν ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα δυσκολευθούν να ανακάμψουν στον ίδιο ρυθμό με τη Γερμανία, λόγω αφενός της έκτασης της επιδημίας και αφετέρου της πιο περιορισμένης δημοσιονομικής στήριξης.



    ΣΧΟΛΙΑ