• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: To bitcoin δεν μπορεί να «βλάψει» τον χρυσό

    • Bloomberg


    Ο χρυσός και το Bitcoin μπορούν να συνυπάρχουν, υποστηρίζει η Goldman Sachs.

    Μπορεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να «κλέβει» ζήτηση από τα εδραιωμένα ως ασφαλή καταφύγια, αλλά η ισχύς του πολύτιμου μετάλλου δεν θα επηρεαστεί, αναφέρει.

    «Η πρόσφατη χαμηλή απόδοση του χρυσού έναντι των πραγματικών επιτοκίων και του δολαρίου προκάλεσε ανησυχία σε μερίδα επενδυτών, ότι το bitcoin θα αντικαταστήσει τον χρυσό», σημειώνει η Goldman Sachs. Ωστόσο «δεν βλέπουμε την αυξανόμενη δημοτικότητα του Bitcoin ως υπαρξιακή απειλή για την επιλογή του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο».

    Η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει καταγράψει ένα τεράστιο ράλι ανόδου αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 23.000 δολάρια, σε ένα νέο υψηλό. Στις 16 Δεκεμβρίου έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 20.000 δολαρίων. Η εκτόξευσή του εγείρει συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο θα μειώσει τον ρόλο του χρυσού, με την JPMorgan να υποστηρίζει ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων στην mainstream χρηματοδότηση έρχεται εις βάρος του bullion (χρυσός, ασήμι ή άλλα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή ράβδων).

    «Δεν βλέπουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ράλι του Bitcoin… κανιβαλίζει την αγορά χρυσού και πιστεύουμε ότι τα δύο μπορούν να συνυπάρχουν» δήλωσε η Goldman.

    Το Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, ενώ ο χρυσός αυξήθηκε κατά 24% μετά το ρεκόρ πάνω από τα 2.075 / ουγγιά τον Αύγουστο. Ο Scott Minerd της Guggenheim Investments πιστεύει ότι η έλλειψη του Bitcoin, σε συνδυασμό με την «αχαλίνωτη εκτύπωση χρημάτων» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μπορεί να στείλει το bitcoin μέχρι και τα 400.000 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ