ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ναυτιλιακή κίνηση μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους, καθώς πλοία άλλαξαν διαδρομή για να αποφύγουν τη Διώρυγα του Παναμά, που πλήττεται από την ξηρασία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής, τα οποία έλαβε το Bloomberg κατόπιν αιτήματος.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο μείωσαν τη στάθμη των υδάτων στη Διώρυγα του Παναμά, αναγκάζοντας τις αρχές να περιορίσουν τις διελεύσεις. Παράλληλα, οι διαταραχές στη Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει ορισμένες εταιρείες που μεταφέρουν αγαθά από τη Νότια Αμερική και τη Δυτική Αφρική προς την Ασία να αποφεύγουν την περιοχή και πιθανότατα να ανακατευθύνουν τα πλοία τους μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Κένεθ Λο.
«Η ξηρασία στην Κεντρική Αμερική είναι αναμφίβολα η βασική αιτία», δήλωσε. «Έχει επίσης αναγκάσει πολλούς πλοιοκτήτες και διαχειριστές να καταβάλλουν εξαιρετικά υψηλά τέλη για να παρακάμψουν τις ουρές αναμονής. Για τα πλοία που θέλουν να αποφύγουν τους περιορισμούς διέλευσης, τις μεγάλες αναμονές ή τα υψηλά τέλη, η αλλαγή διαδρομής μέσω του Μαγγελάνου αποτελεί φυσική εναλλακτική επιλογή».
Οι αλλαγές αυτές αναδεικνύουν πώς οι κλιματικές και γεωπολιτικές διαταραχές σε κρίσιμα θαλάσσια περάσματα αναδιαμορφώνουν τις διαδρομές του παγκόσμιου εμπορίου και ενισχύουν τη σημασία των εναλλακτικών οδών. Παρότι η διέλευση από τον Πορθμό του Μαγγελάνου αυξάνει την απόσταση και το κόστος καυσίμων, η απουσία τελών διέλευσης προσφέρει στους πλοιοκτήτες μια ακόμη επιλογή όταν οι περιορισμοί σε άλλες διαδρομές διογκώνουν τις καθυστερήσεις και το κόστος.
Η άνοδος της κίνησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο, συνέπεσε επίσης με τη χειμερινή περίοδο, όταν οι έντονες χιονοπτώσεις στις Άνδεις επιβράδυναν την κυκλοφορία φορτηγών μεταξύ Χιλής και Αργεντινής. Αυτό προκύπτει από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Ναυτικής Διοίκησης της Πούντα Αρένας, η οποία υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής.
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς ξεκινά η περίοδος κρουαζιέρας.
Η αύξηση καταγράφηκε σε πλοία ολικής χωρητικότητας μεταξύ 60.000 και 65.000 κόρων (GRT), χωρίς το Πολεμικό Ναυτικό να διευκρινίσει τους τύπους των πλοίων.
Τα δεδομένα βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία των τοπικών υπηρεσιών πλοήγησης για το 2025 και το 2026 και καλύπτουν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2026.
Διαβάστε επίσης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.